Athens Pride 2008

01/07/2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 2008

Η χρονιά που πέρασε (2008), η τέταρτη χρονιά συνεχούς διεξαγωγής του Φεστιβάλ, το απογείωσε σε όλους τους τομείς, ποιοτικά και ποσοτικά.

Πολιτική αποτίμηση του Φεστιβάλ

Το Athens Pride έχει σαν κύριο στόχο την ορατότητα της LGBT κοινότητας και των διεκδικήσεών της, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, με κεντρική την ολοήμερη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το σημαντικότερο είναι, πιστεύουμε, ότι το Φεστιβάλ αγκαλιάζεται από το σύνολο της ελληνικής LGBT κοινότητας, αφού όλες οι ομάδες (εντός κι εκτός Αθήνας), ΜΜΕ κι επιχειρήσεις, καθώς και πολλά άτομα συνεργάζονται με διαφορετικούς τρόπους με το Athens Pride. Μέσα από το Athens Pride έχει διαψευστεί η εικόνα της διάσπασης και των εντάσεων που κυριαρχούσε παλαιότερα. Η αύξηση των περιπτέρων στην πλατεία, η μόνιμη στήριξη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και άλλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, η παρουσία βουλευτών και άλλων πολιτικών, καθώς και γνωστών καλλιτεχνών ως απλών επισκεπτών, η αποστολή αντιπροσωπείας από ξένα κόμματα  καθώς κι η κατακόρυφη αύξηση της δημοσιότητας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, δείχνει ότι το Φεστιβάλ μας εδραιώνεται, γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο και οι πολιτικές συμμαχίες αποκτούν βάθος.
Ο πυρήνας του Athens Pride είναι η παρέλαση, η οποία φέτος πέτυχε τουλάχιστον διπλάσια συμμετοχή, μεγαλύτερη σε μήκος πορεία στο κέντρο και ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ακολουθούν επί μέρους αποτιμήσεις.

Προσβλέποντας στο 2009 και στο απώτερο μέλλον

Το Φεστιβάλ μας πατάει πλέον σε στέρεη βάση. Η επιθυμία μας για την χρονιά που ξεκίνησε είναι να επαναλάβουμε την περσινή επιτυχία, αν και δουλεύουμε ήδη προς την κατεύθυνση να την ξεπεράσουμε. Γνωρίζοντας ότι το Φεστιβάλ μας είναι σημείο αναφοράς για όλη την κοινότητα, προτρέπουμε άτομα και ομάδες να το πλαισιώσουν ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσαν οι ομάδες να διοργανώσουν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Athens Pride, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να μπούνε –πχ.- κάτω από την αιγίδα του Athens Pride σε ένα κοινό πρόγραμμα, με στόχο να γίνει πλέον ένα πολυήμερο φεστιβάλ. Ενθαρρύνουμε και άτομα να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Έτσι, ας παρουσιαστούν στην επιτροπή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, τις οποίες οι ίδιες οι ομάδες ή τα άτομα θα υλοποιήσουν με δική τους ευθύνη, με στόχο να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά και να δώσουμε μέσα απ αυτό ώθηση και στις ίδιες τις ομάδες ή τις προσωπικές πρωτοβουλίες.
Η επιτροπή είναι ανοιχτή και σε όποιες άλλες προτάσεις για τη διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ, επιφυλάσσεται ωστόσο ως προς την υλοποίησή τους λόγω του περιορισμένου του ανθρώπινου δυναμικού και των χρηματικών πόρων.
Το Athens Pride είναι ακόμη ένα μικρό Pride σε σχέση με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο επίπεδο, έχει δείξει όμως τη δυναμική του. Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα  Pride, το οποίο θα είναι αντάξιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και το οποίο θα δυναμώνει τη φωνή της κοινότητάς μας χρόνο με το χρόνο. Για το απώτερο μέλλον, προσβλέπουμε σε μια πιο διεθνή εικόνα του Φεστιβάλ μας κι ειδικότερα στην φιλοξενία διεθνών events σχετικών με το Pride. Και ας θυμόμαστε, η πορεία του Φεστιβάλ εξαρτάται από τον καθένα και την καθεμία μας ξεχωριστά.

Ορατότητα και επικοινωνία

Κατά τη διάρκεια του 2008, το Athens Pride κατάφερε να κάνει επικοινωνιακά το επόμενο βήμα. Εκτός από τις παραδοσιακές και αναμενόμενες συμμαχίες με όλα τα ΜΜΕ, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις της κοινότητας, πέρσι μας στήριξαν μια σειρά από ΜΜΕ ως χορηγοί επικοινωνίας που ανήκουν στα mainstream media. Στο άρμα του Athens Pride ανέβηκαν τα έντυπα «Ελευθεροτυπία», Athens Voice, ΓΑΛΕΡΑ, οι ραδιοσταθμοί Κόκκινο και Ράδιο DJ 95,2 καθώς και το διαδικτυακό ραδιόφωνο MINDRADIO.
Το Athens Pride είχε μιντιακή παρουσία από τον Μάρτιο μήνα με παρεμβάσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα κι εφημερίδες, ενώ το κύριο γεγονός προβλήθηκε, εκτός από το σύνολο του τύπου κι από έναν αυξανόμενο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών, και για πρώτη φορά με έκταση και σοβαρότητα και από τηλεοπτικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ, APLHA, NET, STAR, ALTER)
To ότι η κεντρική εκδήλωση συνέπεσε ημερολογιακά λίγες μέρες μετά τους γάμους ενός αντρικού κι ενός γυναικείου ζευγαριού στην Τήλο, έδωσε περαιτέρω ώθηση στο Φεστιβάλ, τόσο από πλευράς κόσμου, όσο και από πλευράς διάθεσης.
Το διεθνές πρόσωπο του Athens Pride
Η φύση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι διεθνιστική, αφού διεξάγεται σε όλο τον κόσμο με αναφορά στο ίδιο γεγονός (Stonewall, New York, 1969). Αυτό μας επιβάλλει ηθικά την επιδίωξη διεθνών συνεργασιών. ‘Ετσι, εκτός από τη

μόνιμη συνεργασία μας με τον ΕΡMΗ Γερμανίας (λεσβιακή και γκέι κοινότητα των Ελληνίδων και Ελλήνων της Γερμανίας), φέτος φιλοξενήσαμε αντιπροσωπεία από το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, καθώς και από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα. Επίσης, το Athens Pride είναι μέλος της EPOA (European Pride Organisators’ Association) και του Interpride (αντίστοιχο της EPOA σε παγκόσμιο επίπεδο). Να σημειωθεί ότι μέλος της επιτροπής μας είναι μέλος και στο ΔΣ του Interpride. Έτσι εξασφαλίζεται ένα διεθνές πρόσωπο για το Φεστιβάλ μας καθώς κι η σύνδεσή του με τα παγκόσμια τεκτενόμενα γύρω από το Φεστιβάλ. Επίσης λαμβάνουμε την υποστήριξη και προσβλέπουμε μελλοντικά στη φιλοξενία διεθνών events σχετικών με το Pride της στην Αθήνα.

Το νέο λογότυπο μας

Το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, καθώς κι όλο το δημιουργικό, σχεδιάστηκαν από την Company, μια design ομάδα με έδρα το Λονδίνο, με συντονιστή τον Γιώργο Κυπαρισσιάδη.
Η Company εμπνεύστηκε το λογότυπο από την έννοια της περηφάνιας και τη σημασία που έχει ο Παρθενώνας για την Αθήνα ως σύμβολο της Πόλης διεθνώς αναγνωρίσιμο, για το οποίο είμαστε όλες και όλοι περήφανες/οι. Ο Παρθενώνας ντύνεται πολύχρωμα, συμμετέχοντας στη γιορτή της αποδοχής και της ελευθερίας επιλογής στον έρωτα και μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού της κάθε σεξουαλικής ταυτότητας στην Αθήνα, την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

‘Έγιναν δύο προφεστιβαλικές συζητήσεις στο χώρο του Nosotros (Εξάρχεια). Η πρώτη ήταν ιστορικού ενδιαφέροντος, για το κίνημα στην Ελλάδα και η  δεύτερη είχε θέμα επίκαιρα πολιτικά αιτήματα με κέντρο βάρους τις γυναίκες (και με ομιλήτριες αποκλειστικά γυναίκες). Και οι δύο γέμισαν ασφυκτικά το φιλόξενο χώρο του Nosotros. Η πρώτη εκδήλωση τυπώθηκε σε σύνοψη και σε βιβλιαράκι.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στην εικαστική έκθεση «Ιστορια μου, αμαρτια μου…», με επιμέλεια της Andrea Gilbert, που φιλοξενήθηκε στην γκαλερί Spilioti Projects στο χώρο του bacaro, και η οποία διάρκεσε ένα μήνα, με σημαντική επισκεψιμότητα. Σκοπός της έκθεσης αυτής ήταν να συνθέσει μια εικόνα της ιστορίας της LGBT κοινότητας στην Ελλάδα. Επικεντρώθηκε σε αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών, φυλλάδια, φλάιερ, παλιές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα. Το υλικό παρουσιάζε τις πρώτες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του Pride, τις καμπάνιες κατά του AIDS, πολιτικές διαδηλώσεις, έντυπα ορόσημα όπως το Κράξιμο, το Αμφί και η Λάβρυς, ανώνυμες παλιές φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά.

Εθελοντισμός

Καθώς το Φεστιβάλ μας μεγαλώνει, αυξάνονται κι οι απαιτήσεις του σε ανθρώπινο δυναμικό. ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ που εργάζονται για το Φεστιβάλ αυτό, εργάζονται εθελοντικά. Συγκεκριμένα, εκτός των ατόμων που απαρτίζουν την επιτροπή διοργάνωσης και όλα τα άτομα που βοηθούν στην διοργάνωση τους προηγούμενους μήνες, όσο και την ίδια τη μέρα της κεντρικής εκδήλωσης, εθελοντικά εργάστηκαν για το Φεστιβάλ μας: η ομάδα “Company” του δημιουργικού (βλ. παραπάνω) καθώς και όλοι οι καλλιτέχνες κι όλες οι καλλιτέχνιδες που ονομαστικά αναφέρουμε πιο κάτω.

Ημέρα διεξαγωγής κεντρικής εκδήλωσης/ παρέλαση

Η ημέρα αυτή σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση σε όλα τα μεγέθη: στην πλατεία πέρασαν πάνω από 5000 κόσμου όλη τη μέρα, ενώ την παρέλαση ακολούθησαν 4000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν πιο πλούσιο από άλλες χρονιές, ενώ ο Χρήστος Δάντης υπήρξε ο πρώτος ευρέως γνωστός καλλιτέχνης που τραγούδησε στη σκηνή και ευχήθηκε τα καλύτερα από καρδιάς για τους αγώνες μας. Το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαρτίστηκε από το Drag Queen Show, που ήταν προσφορά του κλαμπ «Κούκλες» και της Εύας Κουμαριανού, τον drag King Peter Alnighter, και τα συγκροτήματα  Berlinbrides και Katrin the Thrill. Τη μουσική επένδυση της ημέρας οφείλουμε στους και στις DJ Sissy Stardust, Irene, Jima, που ήρθε για το Φεστιβάλ από την Κύπρο και τον Muscle K, o οποίος στήριξε το Φεστιβάλ πολλαπλά. Δυστυχώς ο Muscle K (Κωνσταντίνος Καρανάσιος) απεβίωσε στις αρχές του 2009. Φίλε Κωνσταντίνε, καλό σου ταξίδι…
Περισσότερες ήταν κι οι οργανώσεις που φιλοξενήθηκαν στην πλατεία κατά την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης. Η παρέλαση χαρακτηρίστηκε από την παρουσία των Glitterbanditz από το Λονδίνο, οι οποίοι, στο πρώτο μεγάλο άρμα σε Φεστιβάλ μας, ξεσήκωσαν το πλήθος. Οι φωτογραφίες με το βρετανικό αυτό συγκρότημα έξω από τη Βουλή, δέσποσαν σε όλα τα ΜΜΕ της επόμενης μέρας.
Τα επαπειλούμενα επεισόδια με τους Χρυσαυγίτες στην Ομόνοια έδωσαν κι αυτά το δικό τους στίγμα στην παρέλαση, χωρίς να σταθούν ικανά να μειώσουν το κέφι και την αποφασιστικότητα του μεγάλου όγκου της παρέλασης. Οφ

είλουμε να σημειώσουμε, ότι η Αστυνομία πραγματικά περιφρούρησε και προστάτευσε την παρέλασή μας με αποτελεσματικότητα, ενώ παρέμειναν διακριτικά γύρω από το χώρο της πλατείας Κλαυθμώνος σε συνεννόηση με την επιτροπή μέχρι αργά το βράδυ.

Οικονομική Υποστήριξη

Η φετινή οικονομική υποστήριξη χαρακτηρίστηκε κι αυτή από μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή.
Α. είχαμε χορηγό κρατικό φορέα (ΚΕΛΠΝΟ- Υπουργείο Υγείας). Αν και η στοχευμένη στήριξη – ενημέρωση στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι ισχνή από πλευράς του ΚΕΛΠΝΟ, η συμβολική κίνηση της οικονομικής στήριξης, μας κάνει να ελπίζουμε σε αλλαγή πορείας του ΚΕΛΠΝΟ. Ευχόμαστε το παράδειγμά του να ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς και κυρίως ο Δήμος της Αθήνας.
Β. είχαμε την πρώτη χορηγία από επιχείρηση, η οποία δεν ήταν του LGBT χώρου. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έκανε μια μικρή δωρεά μέσα από ένα προϊόν της.
Γ. Σημαντική οικονομική υποστήριξη έλαβε το Athens Pride και από τις οργανώσεις της κοινότητας, οι οποίες διοργάνωσαν ένα πάρτυ από κοινού και ένα δεύτερο, το οποίο διοργάνωσε η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ). Και τα δύο έγιναν στον χώρο του Booze.
Δ. Διάφοροι ανώνυμοι και διάφορες ανώνυμες στήριξαν το θεσμό της κοινότητάς μας με καταθέσεις στον τραπεζικό μας λογαριασμό ή μέσω paypal, αποδεικνύοντας ότι ο θεσμός μας έχει πια πείσει την κοινότητα. Η υποστήριξη αυτή, μαζί με δωρεές σε χρήματα ή σε είδος, καθώς και με τα πάρτυ (βλ. Γ), πλαταίνει τα είδη των οικονομικών υποστηρικτών του Athens Pride, οπλίζοντάς το με αυτοπεποίθηση  και σχετική ανεξαρτησία.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε και στην Ελισσάβετ Βακαλίδου (Μπέττυ) για τη συγκλονιστική της προσφορά στο κίνημα γενικά και την περσινή της υποστήριξη.
Ε. Όπως κάθε χρόνο, το Athens Pride στηρίχτηκε οικονομικά και από το σύνολο των LGBT επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην εφημερίδα City Uncovered, η οποία χορήγησε τη φιλοξενία των Glitterbanditz, καθώς και στο λ club, Γρανάζι, City Uncovered και την κ. Μαίρη Ψαρουδάκη προσωπικά, που κάλυψαν τα έξοδα του άρματος των Glitterbanditz στην παρέλαση.

Οικονομικά

Ακολουθώντας την παράδοση πάνω στην οποία στήθηκε το Athens Pride, η συνετή οικονομική διαχείριση έφερε και πάλι θετικό ισολογισμό στα οικονομικά μας και αφήνει, μαζί με την πολιτική και ιστορική, και οικονομική παρακαταθήκη στην επόμενη επιτροπή.

Αρνητική Εξαίρεση

Τη διαφορά στο φετινό σκηνικό έκανε και πάλι ο Δήμος της Αθήνας. Δια στόματος του ίδιου του Δήμαρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο Δήμος θεωρεί ότι μας βοηθάει παρέχοντάς μας το χώρο της πλατείας, καθώς και το ρεύμα και το νερό στην πλατεία για την κεντρική εκδήλωση. Ασφαλώς και αρνήθηκε οποιαδήποτε άλλη στήριξη, ηθική ή υλική, όπως το να δώσει την αιγίδα του. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η συνεργασία με του υπαλλήλους του Δήμου ήταν όπως πάντα εξαιρετική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο