Ανακοίνωση του Athens Pride για τη συγγνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο νέος διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ημερίδα που οργάνωσε η Θετική Φωνή στις 23 Μαΐου 2016 απολογήθηκε για τις συλλήψεις, διαπόμπευση και καταχρηστική ιατρική εξέταση και κράτηση σε άθλιες συνθήκες με ολέθριες επιπτώσεις για τα θύματα, των 32 οροθετικών cis και trans γυναικών το 2012 λέγοντας ότι: «το ΚΕΕΛΠΝΟ αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων– καθοδηγήθηκε από σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις». Επίσης διαβεβαίωσε πως «ως νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν αδύνατη στο μέλλον την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την πιο πλήρη και ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο νέος διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, ξέχασε οτι δεν μπορεί να ζητήσει συγγνώμη από τις δυο νεκρές γυναίκες η μία εκ των οποίων αυτοκτόνησε λόγω και της διαπόμπευσής της. Αυτή η αυτοκτονία για εμάς είναι δολοφονία κρατικής καταστολής, μισογυνίστικης βίας, και απαράδεκτης ψηφοθηρικής πολιτικής του τότε Υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη απο μνημόνια, ανεργία, περικόπες μισθών και συντάξεων, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και υγείας όπως και από και τη νομιμοποίηση των φασιστικών πογκρόμ, θυσιάστηκαν 32 cis και trans γυναίκες και οι οικογένειές τους, στο βωμό της προστασίας της ελληνικής οικογένειας του άνδρα πατέρα, παππού, γιου, θείου, φίλου πελάτη. Και φυσικά της τηλεθέασης.

Το Athens Pride 2016, συνδιαμορφωμένο φέτος από LGBTQIΑΑ+ ομάδες και οργανώσεις που στάθηκαν στο πλευρό των cis και trans γυναικών όταν έπεσαν θύματα της καταστροφικής, σκοταδιστικής και πολιτικά υποκινούμενης επίθεσης εναντίον τους, θεωρεί τη συγγνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ ως μόνο το πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση ότι οι κρατικές αρχές σε συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας δε θα το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για να εξαπολύσει νέο ‘κυνήγι μαγισσών’ προκειμένου να απευθυνθεί στον εφησυχασμό και στις προαιώνιες φοβίες της καθεστηκυίας τάξης απέναντι στη διαφορετικότητα. Φάνηκε εξαιρετικά εύκολο να πατήσουν πάνω στην πατριαρχία, το μισογυνισμό, την τρανσφοβία και τη γενικότερη φοβία των κοινωνιών απέναντι στη διαφορετικότητα και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά διέπει και την ελληνική κοινωνία προκειμένου να ικανοποιήσουν ευτελώς το κοινωνικό αίσθημα.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της διαπόμπευσης ήταν η ενδυνάμωση και ενίσχυση όλων των ήδη υπαρχουσών κακοποιητικών προκαταλήψεων απέναντι στη μη προνομιούχα cis και trans γυναίκα, την οροθετικότητα, την τοξικοεξάρτηση και τη σεξεργασία. Πρωταρχικός σκοπός και στόχος όλων των παραπάνω ήταν να εμπεδώσει η κοινή γνώμη ότι πάντα θα υπερισχύει το αντρικό προνόμιο μαζί με τα προνόμια της οροαρνητικότητας, της ετεροκανονικής οικογενειας και ‘του έχω και πληρώνω’ απέναντι στο μη προνόμιο του ‘δεν έχω και πληρώνομαι’. Επίσης, φρόντισαν η κοινή γνώμη να ανησυχήσει μόνο για την υγεία των ανδρών πελατών και όχι για το γεγονός ότι οι οροθετικές δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα φάρμακά τους κατά τον εγκλεισμό τους ούτε στοιχειώδη υγιεινή.

Βεβαιώνει ο νέος διευθυντής ότι θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ από την οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη χρήση του για επίθεση κατά της πολυμορφικότητας της κοινωνίας. Αυτό το ανθρωποκυνηγητό είναι αδύνατον να ξεχαστεί από την κοινότητά μας. Έγινε βαθιά συνειδητό ότι όλες μας μπορούμε να βρεθούμε κυνηγημένες μόνο γι’ αυτό που είμαστε με κρατική εντολή, κάτι που επιβεβαιώνει την εξουσία ενός πατριαρχικού κράτους πάνω στις ζωές και τα σώματά μας.

Ζητάμε να λάβουμε μέρος στη διαδικασία διαμόρφωσης αυτού του νομοθετικού πλαισίου. Μέσω της συμμετοχής των LGBTQIΑΑ+ και σχετικών οργανώσεων υγείας, θέλουμε και απαιτούμε να διασφαλιστεί η κοινωνία από μελλοντικές τέτοιες τραγωδίες.

Απαιτούμε την άμεση και αμετάκλητη διαγραφή των φωτογραφιών και στοιχείων αυτών των γυναικών από οποιαδήποτε δημόσια προσβάσιμη πηγή.

Τέλος, απαιτούμε την τιμωρία των ενόχων.

 

Πολιτική Ομάδα Athens Pride 2016 –  Ιούνιος 2016

Μετάβαση στο περιεχόμενο