Fight Back Club – Αυτοάμυνα κατά της έμφυλης βίας

Fight Back Club - Αυτοάμυνα κατά της έμφυλης βίας ΙούνιοςΙούν 04 2023 12:00 - 15:00Αντιλόχου 5, Αθήνα
Εργαστήριο

Aνοιχτό για όλες τις θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ και non-binary άτομα 15 ετών και άνω

Η έμφυλη βία είναι ένα από τα πιο ένοχα μυστικά στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας και συμβαίνει τόσο πίσω από κλειστές πόρτες, όσο και εντελώς απροκάλυπτα σε τηλεοπτικά πάνελ.

Κάθε τρεις και λίγο φτάνει στα αυτιά μας άλλο ένα φρικτό έγκλημα σε βάρος γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που αποτελεί την κορυφή μόνο ενός παγόβουνου έμφυλης βίας που ξεκινά στις "απλές" παρενοχλήσεις στο δρόμο και φτάνει μέχρι τη δολοφονία.

Οι επίσημοι θεσμοί στην Ελλάδα, ξανά και ξανά αποδεικνύουν την ανικανότητα (και την απροθυμία) τους να στηρίξουν ουσιαστικά τα θύματα της έμφυλης βίας.

Το κυρίαρχο αφήγημα στην ελληνική κοινωνία παραμένει πατριαρχικό, βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα του βιασμού και στην ιδιοκτησιακή αντίληψη επί των θηλυκοτήτων, καθώς και στην τοξική, κακοποιητική επιτέλεση της αντρικής ταυτότητας.

Η αστυνομία όχι μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια καμίας θηλυκότητας και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου, αλλά τις περισσότερες φορές στέκει στο πλευρό του δράστη, τραμπουκίζοντας τα θύματα ή ακόμα - στις περιπτώσεις γυναικοκτονιών - δίνοντας οδηγίες μέσα από τα δελτία ειδήσεων για το πως να πέσουν "στα μαλακά" γυναικοκτόνοι.

Για να ζήσουμε ανθρώπινα μπορούμε να βασιστούμε μόνο τ@ έν@ στ@ άλλ@.

Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν, χάρη στην απίστευτη γενναιότητα που έχουν επιδείξει θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βγήκαν στο δημόσιο βήμα να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, και σε ένα εντυπωσιακότατο κίνημα υποστήριξης τους.

Ωστόσο, μέχρι η κοινωνία να αλλάξει ριζικά και η ασφάλεια των θηλυκοτήτων και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να είναι δεδομένη, η αυτοάμυνα παραμένει σημαντικό συστατικό της επιβίωσης, για να συνεχίζουμε να παλεύουμε, άλλη μια μέρα.

Αν το ξερίζωμα της πατριαρχίας εκ θεμελίων είναι ο στόχος, τότε το "καμία λιγότερη" και "κανέν@ λιγότερ@" είναι η προϋπόθεση. Και για αυτό, η ικανότητα για αυτοάμυνα είναι ο τρόπος να το εγγυηθούμε ατομικά, ώστε να μπορέσουμε να το κατακτήσουμε συλλογικά.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ;

Στο εργαστήριο θα εξετάσουμε βιωματικά τους τρεις (3) πυλώνες της αποτελεσματικής αυτοάμυνας:

1) Αυτοπροστασία - οι δεξιότητες που θα μου επιτρέψουν να προστατεύσω την εαυτή μου, χωρίς τη χρήση βίας. Θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με ασκήσεις αυτοκυριαρχίας, παρατήρησης και διαχείρισης κατάστασης.

2) Οριοθέτηση - οι δεξιότητες που θα χρειαστώ για να αναγνωρίσω και να επικοινωνήσω το όριό μου. Θα εργαστούμε πάνω στα διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας ορίων (φωνή, στάση, απόσταση, βλεμματική επαφή).

3) Αυτοάμυνα - οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να απαντήσω με αποτελεσματική αντι-βία σε σεξιστικές επιθέσεις. Θα αγγίξουμε επιγραμματικά τις βασικές αρχές χρήσης βίας σε πλαίσιο αυτοάμυνας, ανάλογα με την απόσταση και το στάδιο κλιμάκωσης (χτυπήματα, αρπαγές, σύγκρουση με περιορισμένη κίνηση, σύγκρουση στο έδαφος και ανάκτηση όρθιας θέσης)

Τέλος, θα εξετάσουμε τακτικές αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις μη-βίαιων παραβιάσεων ορίων (πχ. μη-συναινετικά αγγίγματα, παραβίαση προσωπικού χώρου, λεκτική υποτίμηση, gaslighting), καθώς επίσης και το νομικό πλαίσιο που καλύπτει την νόμιμη αυτοάμυνα.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

FIGHT BACK CLUB
Το Fight Back Club είναι ένα δίκτυο εκπαίδευσης αυτοπροστασίας & αυτοάμυνας ενάντια στην έμφυλη βία.

Ο σκοπός μας είναι να παρέχουμε ρεαλιστική εκπαίδευση απέναντι σε οξεία περιστατικά έμφυλης βίας και να συμβάλουμε στην εξυγίανση του χώρου των πολεμικών τεχνών από πατριαρχικές αντιλήψεις και σεξιστικές πρακτικές.

Το Fight Back Club λειτουργεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα (μέσω του συνεργαζόμενου δικτύου Owls Club) με τακτικά τμήματα, καθώς και με εργαστήρια, σεμινάρια και εισηγήσεις, ανάμεσα στα οποία και η διαρκής μας συμμετοχή με βιωματικά εργαστήρια στο Athens Pride από το 2018. (https://www.youtube.com/watch?v=ql8K3yry-gM)

ΑΡΗΣ ΠΗΤΑΣ
Ο Άρης είναι δάσκαλος ninjutsu, εκπαιδευτής αυτοάμυνας και συνιδρυτής του Fight Back Club, μαζί με τον Αντώνη Νομικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιμελητής, υπεύθυνος εκδόσεων, και αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, προτού ακολουθήσει το αληθινό του κάλεσμα, τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών και την αφήγηση. Εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες από το 1993, ξεκινώντας με Shito Ryu Karate και συνεχίζοντας με AKBAN Ninjutsu, Brazilian Jiu Jitsu, Balintawak Nickelstick Escrima και Πυγμαχία. Διδάσκει ninjutsu σε ενήλικους και παιδιά στο AKBAN Ninjutsu Itten Dojo στο Μεταξουργείο από το 2015, και είναι ο εκπαιδευτής της ομάδας Fight Back Club Αθήνας (αυτοάμυνα κατά της έμφυλης βίας) από το 2017.

ΖΩΗ ΚΑΦΑΝΤΟΓΙΑ
Η Ζωή είναι δικηγόρος και εκπαιδεύεται στο ninjutsu και στην αυτοάμυνα από το 2017. Από το 2022 είναι βοηθός εκπαιδευτή και σύμβουλος νομικών θεμάτων αυτοάμυνας στην ομάδα Fight Back Club Αθήνας.

Αρχίζει σε Τελειώνει σε Event expired
 • 0

  days

 • 0

  hours

 • 0

  minutes

 • 0

  seconds

Τοποθεσία

AKBAN Ninjutsu Itten Dojo, Αντιλόχου 5, Αθήνα

Οδηγίες χάρτη

 • Schedule
 • Guests
 • Attendance
 • Forecast
 • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org

Μετάβαση στο περιεχόμενο