ΕΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

ΕΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΙούνιοςΙούν 07 2024 21:15 - 23:15
Ταινία

Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το σινεμά, μιλάμε για τη διαφορετικότητα μέσα από 4 ταινίες μικρού μήκους από τη Ν. Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι ταινίες πραγματεύονται σύγχρονα ζητήματα ταυτότητας μέσα από μια διαθεματική και διαπολιτισμική οπτική.

 

Μετά την προβολή των ταινιών η σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα (Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας “Ο Καρπός”) στήνει μία παιχνιδιάρικη ψηφοφορία κα συζήτηση γύρω από τους χαρακτήρες και τις ιστορίες των ταινιών.

Οι ταινίες αυτές προέρχονται από τη συλλογή του British Council, More Films for Freedom, μέρος του παγκόσμιου προγράμματος Five Films For Freedom που γιορτάζει την ισότητα των φύλων με έμφαση στις διαφορετικές  ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να ανοίξει έναν αμερόληπτο και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της ισότητας των φύλων βασισμένο σε «αληθινές ιστορίες ζωής», με σημείο αναφοράς την τέχνη του κινηματογράφου.

Περιλήψεις ταινιών

Baba 

Sam Arbor, Adam Ali | 16'

Ζώντας στα τούνελ της Τρίπολης ένα queer έφηβο άτομο από τη Λιβύη με το όνομα Britannia, ονειρεύεται να ξεφύγει προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωή, όμως μια αναπάντεχη ανακάλυψη τον αναγκάζει να αμφισβητεί την απόφασή του να φύγει μακριά από τη χώρα και τους φίλους του. (Winner Iris Prize 2021).

 

Prayers for Sweet Waters

Elijah Ndoumbe | UK with South African collaboration, 2021, 16'

Μια ενδοσκόπηση στις ζωντανές πραγματικότητες τριών τρανς ατόμων που εργάζονται στο σεξ στο Cape Town, στη Νότιο Αφρική, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Neo Nahda

May Ziade | UK with French/Lebanese collaboration | 2022

Μια νεαρή Αράβισσα γυναίκα στο Λονδίνο βρίσκει φωτογραφίες cross-dressing γυναικών από το Κάιρο το 1920. Αρχίζει ένα πυρετώδες ταξίδι που την οδηγεί στην ανακάλυψη χαμένων ιστοριών και της δικής της τελικά ταυτότητας

The Enchanted Day of the Erês

Coraci Ruiz, Julio Matos | UK with Brazilian collaboration | 2022

Αναμειγνύοντας το animation με την πραγματικότητα, αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός ασυνήθιστου πάρτι γενεθλίων. Είναι το πάρτι των ‘Erês’- πνευμάτων που λατρεύονται από τη θρησκεία Candomblé, μιας από τις λίγες Αφρο-βραζιλιάνικες θρησκείες που υποδέχονται την LGBTQIA+ κοινότητα.

Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον γνώσης και κατανόησης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία και τις άλλες χώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε με σειρά προγραμμάτων συνεργασίας με τη Βρετανία και άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τις ζωές των ανθρώπων δημιουργώντας ευκαιρίες, οικοδομώντας σχέσεις και καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη. Βρίσκουμε νέους τρόπους επαφής και κατανόησης μέσω των τεχνών και του πολιτισμού, χτίζοντας δημιουργικές και συνεργατικές παγκόσμιες κοινότητες που εμπνέουν την καινοτομία, τη γνώση, την ευημερία και την ειρήνη.

Σχετικά με το Πρόγραμμα More Films for Freedom:

Βασισμένο στην επιτυχία του διεθνούς προγράμματος Five Films for Freedom, του British Council σε συνεργασία με το BFI, το 2019 ξεκίνησε ένα ένα νέο πρόγραμμα ανάθεσης ταινιών μικρού μήκους που εξερευνά τις ιστορίες LGBTQIA+. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα "More Films for Freedom" παρήγαγε τρεις νέες ταινίες από Βρετανούς παραγωγούς σε συνεργασία με κινηματογραφιστές/τριες/τα από την Συρία, την Παλαιστίνη και τη Νότια Αφρική. Οι ταινίες ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο το καλοκαίρι του 2020, όταν πολλές γιορτές Pride είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, προσφέροντας έναν τρόπο σύνδεσης και εορτασμού των κοινοτήτων LGBTQIA+. Το 2023 σε συνεργασία με καλλιτέχνες από τη Βραζιλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική - δημιουργήθηκε μια νέα σειρά ταινιών.

Σχετικά με τον Καρπό - Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας:

Ο Καρπός – Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, ειδικεύεται στη χρήση της εικόνας, των ψηφιακών μέσων και της κινηματογραφικής γλώσσας ως εργαλείων έκφρασης και μάθησης. Από την ίδρυση του το 2008, υλοποιεί προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δημιουργεί δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με βασικά του εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση. Οργανώνει επιμορφώσεις, σχεδιάζει εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποιεί δράσεις που εξοικειώνουν τους νέους με τη δημιουργική χρήση των μέσων επικοινωνίας, των νέων τεχνολογιών και των διαφόρων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης. Η εμπειρία του Καρπού περιλαμβάνει δράσεις για παιδιά και νέους, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και ενηλίκων, βιωματικά εργαστήρια για ευάλωτες ομάδες, προγράμματα ελληνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας και παράλληλα, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού.

 

Παρασκευή 07/06, 21:15 - 23:15 στο HGW Std.

Οι ταινίες είναι με αγγλικούς υπότιτλους

By Karpos & British Council

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org

Μετάβαση στο περιεχόμενο