ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SOFIA PRIDE

05/07/2009

 

Ελληνική  Αποστολή στη Παρέλαση Υπερηφάνειας της  Σόφιας

«Rainbow Friendship»

 

Μετά  την πρωτοβουλία, οργάνωση και οικονομική συνεισφορά του Athens Pride και της ΟΛΚΕ παρευρεθήκαμε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας το Σάββατο 27 Ιουνίου περισσότερα από 25 μέλη της LGBT κοινότητας και οργανώσεων (Athens Pride, ΟΛΚΕ, ΛΟΑ, στην πρίζα) για να υποστηρίξουμε και να δηλώσουμε την αλληλεγγύη  μας στο 2o Pride της Σόφιας «Rainbow Friendship».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελούσε το δεύτερο  σκέλος του προγράμματος του Athens Pride, το οποίο προσκάλεσε και φιλοξένησε μια αποστολή 9 ατόμων από την Σοφια στην δίκη μας εκδήλωση στις 13 Ιουνίου.

Γύρω  στα 300 άτομα – διπλάσιος αριθμός  σε σχέση με πέρυσι – παρελάσαμε με υπερηφάνεια στο κέντρο της  Σόφιας κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας και την προκλητική παρουσία των φασιστών, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία μας με προκλητικές εκφάνσεις.

Εμείς, καθώς και οι εκπρόσωποι από τις  άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Δανία, Λετονία, FYROM) δώσαμε το στίγμα μας στην διαδήλωση αυτή, καταγγέλλοντας την ομοφοβία που χαρακτηρίζει ένα μέρος της Βουλγάρικης κοινωνίας και που δυστυχώς εκδηλώνεται στην χώρα μας και άλλου. Αποδείξαμε πως ο φόβος δεν χωράει και η τρομοκρατία εναντίον των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς δεν περνάνε άλλο πια. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη γειτονική Σόφια δείξαμε πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα δικαιώματά μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στη Συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα το πρωί πριν την παρέλαση, μίλησαν: ο Michael Cashman (Ευρωβουλευτής – European Socialists, Πρόεδρος της Inter-Group για τα LGBT Δικαιώματα στη Ευρωπαϊκή Βουλή), ο Blagoy Vidin (Βουλγαρική Επιτροπή για την Προστασία Κατά των Διακρίσεων), ο Nick Leake (Αναπληρωτής Πρόξενος της Μεγ. Βρετανίας στην Σόφια), ο Martijn Elgersma (Αναπληρωτής Πρόξενος της Ολλανδίας στην Σόφια), ο Lars Normann Jørgensen (Γενικός Γραμματεύς της Διεθνές Αμνηστίας), ο Israel Butler (European Union Agency for Fundamental Rights [FRA], 2ος Εθνικός Εμπειρογνώμονας), η Linda Freimane (ILGA-Europe, Μέλος του Δ.Σ.), η Margarita Ilieva (Bulgarian Helsinki Committee, Νομικός, Διευθύντρια Νομικού Προγράμματος), και ο Stanimir Panayotov, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Rainbow Friendship. Δηλώσεις έδωσαν επίσης η Andrea Gilbert (εκπρόσωπος του Athens Pride και InterPride Region 15 Director) και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου (Δ.Σ. της ΟΛΚΕ και συνδιοργανώτρια της ελληνικής  αποστολής).    

Μετάβαση στο περιεχόμενο