She said So

02/09/2020

Συζήτηση τύπου στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τη θέση της γυναίκας και την ανισότητα στη μουσική βιομηχανία.

Η ανισότητα των φύλων αποτελεί ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο, όπου παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, πολιτικές και κοινωνικές, πράγμα που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη κινητοποίησης ως προς την διεκδίκηση της ισότητας. Δημιουργούνται θεσμοί διεθνώς, που πραγματεύονται την ιδέα της ισότητας των φύλων προσβλέποντας σε όσμωση ιδεών, απόψεων, και πράξεων βάσει των σημερινών δεδομένων. Βάσει του δείκτη ανισότητας φύλων στην Ευρώπη το 2019, (EIGE’s Gender Equality Index)[1] προχωράμε πάρα πολύ αργά προς την ισότητα.

Εδώ και 2 χρόνια ο δείκτης ανέβηκε μόλις μία μονάδα Πανευρωπαϊκά. Στις Τέχνες ειδικότερα, τα νούμερα παραμένουν χαμηλά. Για παράδειγμα στη μουσική, στην Ευρώπη, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στη μουσική βιομηχανία είναι λιγότερες από το 20%.

Η Ελλάδα δεν απέχει από αυτά τα νούμερα. Για το λόγο αυτό, το νεοσύστατο Αθηναϊκό “κεφάλαιο” του She Said So, ενός διεθνούς κινήματος που κινητοποιείται υπέρ της ισότητας των γυναικών στη μουσική, σε συνεργασία με το HER, ενός τοπικού μουσικού project που ενδυναμώνει και στηρίζει γυναίκες στη μουσική, έρχεται να εκφράσει ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, να δημιουργήσει την συνειδητότητα επ’ αυτού, να “ξεσηκώσει” τους πολίτες από τη βολική ιδιωτεία τους και με συλλογικότητα να δηλώσει παρουσία προκειμένου η ανοχή να δώσει θέση στη συμμετοχή.

Με αφορμή τη θέση που έχει η γυναίκα στην πολιτική, τις Τέχνες, τη βιομηχανία, κτλ. θίγουμε έμμεσα την ανισότητα σε πολλούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς τομείς. Δίνουμε έμφαση στη θέση της γυναίκας στη μουσική βιομηχανία, και εστιάζουμε στο να περάσουμε από την παρατήρηση και τη στείρα αποδοχή, στην πράξη.

Το shesaid.so athens προσκαλεί τις: Νατάσσα Μποφίλιου, Sma Rag Da, Sugahspank, Μέμη Κούπα, Μαρία Παππά και Αμάρια Κατσανεβάκη σε μία ανοιχτή συζήτηση γύρω από τη θέση της γυναίκας στη μουσική βιομηχανία.

Το βίντεο θα μεταδοθεί Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στα κανάλια του Athens Pride

She Said So

Tον Σεπτέμβριο του 2014, ιδρύθηκε η κοινότητα shesaid.so, μία ομάδα διεθνής, αποτελούμενη από γυναίκες όλων των τομέων της μουσικής βιομηχανίας: δισκογραφικές εταιρείες, διαχείριση καλλιτεχνών, μουσική τεχνολογία, σύνθεση, κ.ά. Με έδρα το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, το shesaid.so έχει 15 ενεργά κεφάλαια-κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα την Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Βομβάη. Το όραμα του She Said So είναι να συνδέσουμε και να ενδυναμώσουμε τις κοινότητες που δεν εκπροσωπούνται αρκετά στη μουσική βιομηχανία, με έμφαση στις γυναίκες.

 

SheSaidSo.Athens

To SheSaidSo.Athens εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2020, αποτελεί την Αθηναϊκή προσθήκη του διεθνούς κινήματος She Said So, και την μοναδική, ως τώρα, στην Ελλάδα. Το She Said So έχει ως στόχο την αλλαγή των σημερινών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται οι γυναίκες στη Μουσική και την Τέχνη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή εκπροσώπηση και έκθεση, ελάχιστες ευκαιρίες ανάδειξης του ταλέντου τους και πολλά φαινόμενα σεξισμού και παρενόχλησης. Παρόλο που παγκοσμίως παρατηρείται βελτίωση, η αλλαγή προς την ισότητα δεν ακολουθεί την επιταχυνόμενη ταχύτητα άλλων χωρών. Το γενικό σύνθημα του #shesaidsoAthens έγκειται στην ιδέα ότι το ταλέντο ξεπερνά το φύλο, την ηλικία, τις εθνικότητες και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έμπνευση, τη συνεργασία, την ποικιλομορφία και την ένταξη.

Ο γενικός στόχος του είναι, μέσω συντονισμένων προσπαθειών, πρωτοβουλιών, δικτύωσης, πόρων, γνώσεων και εμπειρίας, να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επαγγελματιών από όλους τους τομείς που θα ανατρέψουν το γνωστό καθεστώς και θα ανοίξουν το δρόμο προς την ισότητα.

Χώρος: Digital

Ώρα Έναρξης:19:30-21:30

FB Event page

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο