Το Pride Σήμερα

17/10/2009

Σήμερα τα Φεστιβάλ και οι Παρελάσεις Pride – Υπερηφανειας έχουν μεταμορφωθεί σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τη Λεσβιακή, Γκέι, Αμφιφυλοφιλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) διαφορετικότητα. Παράλληλα με τον εορταστικό τους χαρακτήρα, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν και εφαλτήριο για την προβολή και τη διεκδίκηση των LGBT δικαιωμάτων. 

Διοργανώνονται στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην Ευρώπη, τα Φεστιβάλ Pride υπολογίζονται σε πάνω από 150  με εκατοντάδες χιλιάδες κοινό και συμμετέχοντες. Τα περισσότερα απο αυτά είναι ετήσια και πραγματοποιούνται γύρω ή μέσα στον Ιούνιο ως ένδειξη τιμής προς την εξέγερση του Stonewall, την κομβική αυτή στιγμή για το σύγχρονο κίνημα των LGBT δικαιωμάτων.

Πολλές παρελάσεις διατηρούν το πολιτικό και ακτιβιστικό τους χαρακτήρα, ειδικά σε προβληματικές περιοχές, όπως αυτή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Εντούτοις, στις περισσότερες πόλεις τα Pride είναι πολύ γνωστά για την εορταστική ατμόσφαιρα. Οι μεγάλες παρελάσεις περιλαμβάνουν άρματα, χορευτές/ριες και δυνατή χορευτική μουσική αλλά ακόμα και τέτοιες εορταστικές παρελάσεις έχουν συνήθως πολιτικές και πολιτιστικές προεκτάσεις, με πολλούς πολιτικούς και στελέχη από διάφορες ανθρωπιστικές ή κοινωνικές οργανώσεις -LGBT και μη- να λαμβάνουν μέρος σε αυτές.

Ακόμη και οι πιό εορταστικές παρελάσεις αφιερώνουν συνήθως ένα σημαντικό μέρος στην ανάμνηση θυμάτων του AIDS και της ομοφοβικής βίας. Μερικά πολύ σημαντικά Pride Φεστιβάλ και Παρελάσεις χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες λαμβάνουν τόπο καθώς και από εταιρικούς χορηγούς και υποστηρικτές και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεων τους.

Παρά την μεγάλη ανάπτυξη τους, τα Pride και ιδιαίτερα εκείνα μή-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως αυτό της Αθήνας, συνεχίζουν να εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμο από τη συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά της LGBT κοινότητας και των συμμάχων της. Μπορείς και εσυ να βοήθησεις με τη προσφορά σου. (Εθελοντισμός)

Μετάβαση στο περιεχόμενο