Δικαστήριο στο Λονδίνο κατά νέας ιδιοκτησίας gay pub

20/03/2010

Δικαστήριο στο Λονδίνο, δικαίωσε τον Charles Lisboa, εργαζόμενου σε ένα από τα παλαιότερα γκέι μπαρ του Λονδίνου, ο οποίος προσέφυγε εναντίον της νέας διοίκησης, επικαλούμενος την πολιτική διακρίσεων της εναντίον των LGBT ατόμων. Ο Lisboa προσελήφθη στην Coleherne Arms ως βοηθός μάνατζερ, λίγο πριν η pub επαναλειτουργήσει ως the Pembroke Arms, το Δεκέμβριο του 2008.

Η pub, η οποία θεωρείται ως η πρώτη «γκέι pub του Λονδίνου», είχε αποκλειστικά γκέι πελατεία μέχρι την εξαγορά της από την Realpubs το 2008. Σκοπός των νέων ιδιοκτητών ήταν να ανακαινίσουν την pub και να επαναλειτουργήσει, προσελκύοντας ευρύτερη πελατεία.

Ωστόσο, αφού η pub άνοιξε ως the Pembroke Arms, o διευθυντής Malcolm Heap εξέφρασε την ανησυχία του στο προσωπικό ότι η πελατεία δεν είχε ουσιαστικά μεταβληθεί.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Heap, μαζί με τον μάνατζερ της pub Jimmy Σίδνεϊ, πήραν διάφορα μέτρα για τον αποχαρακτηρισμό της pub, μεταξύ των οποίων να τοποθετήσουν πινακίδα έξω από την pub, όπου αναγραφόταν «αυτή δεν είναι γκέι pub».

Ο Lisboa ένιωθε άβολα με τη στάση της διεύθυνσης της Realpubs απέναντι σε αυτόν και γκέι πελάτες της. Σε μία περίπτωση, του ζητήθηκε από τον Heap να επιπλήξει ένα γκέι ζευγάρι για τη συμπεριφορά του, αναφερόμενος σε αυτούς ως “queens”. O Heap συνέχισε λέγοντας στον Lisboa «εσύ είσαι άλλου είδους γκέι».

Αφού εργάστηκε ένα μήνα στην pub, o Lisboa παραιτήθηκε επικαλούμενος διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Εργασίας του Λονδίνου αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του Lisboa ότι υπήρξε θύμα διακρίσεων στην εργασία και έκρινε ότι δικαιούται αποζημίωση.

Ο Paul Daniels, δικηγόρος της ομάδας Russell Jones & Walker που εκπροσώπησε τον Lisboa, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση ορόσημο επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει το κοινό που εξυπηρετεί από μια γκέι σε μια μικτή πελατεία, δεν πρέπει να το κάνει με τρόπο που να εισάγει διακρίσεις εις βάρος των γκέι πελατών. Η απόφαση, επίσης, αποτελεί μια αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε εργοδότη, ο οποίος ανέχεται την κακομεταχείριση και την προκατάληψη κατά LGBT ατόμων είτε ανήκουν στο προσωπικό είτε είναι πελάτες».

Ο Lisboa δήλωσε: «Χαίρομαι που κέρδισα την υπόθεσή μου και εξέθεσα τις συμπεριφορές διακρίσεων εναντίον των γκέι από την RealPubs».

Μετάβαση στο περιεχόμενο