Αιτήματα του Athens Pride προς τους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους και τους συνδυασμούς που τους στηρίζουν

21/09/2010

Εν όψη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για τον Δήμο Αθηναίων, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας απέστειλε σειρά αιτημάτων στους υποψήφιους δημάρχους και τους συνδασμούς τους. Ακολουθεί η επιστολή του Athens Pride και οι απαντήσεις των υποψηφίων:

 


 

Πρός:
Υποψήφιους Δημάρχους  Αθήνας

Θέμα:
Αιτήματα του Φεστιβάλ μας

 

Αιτήματα του Athens Pride προς τους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους και τους συνδυασμούς που τους στηρίζουν

Το  Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας- Athens Pride είναι ένα γεγονός- θεσμός πια στην πόλη μας, με σημαντική δυναμική και αναγνωρισιμότητα, όχι μόνο στη λεσβιακή, γκέι, αμφισεξουαλική και διαφυλική (εφεξής LGBT) κοινότητα της Αθήνας και του λεκανοπεδίου, αλλά και έξω από αυτήν.

Με την ευκαιρία των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, θέλουμε να σας απευθύνουμε κάποια από τα αιτήματά μας, προκειμένου να κοινοποιήσουμε τις απαντήσεις σας στην ιστοσελίδα μας, καθώς και στους χορηγούς επικοινωνίας μας. Η ικανοποίηση των υπερώριμων αιτημάτων μας θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους LGBT κατοίκους της Αθήνας, όσο και για την ίδια την πόλη.
 
 

  • Αιγίδα του  Δήμου: Είναι σημαντικό  ένα φεστιβάλ που μάχεται κατά των διακρίσεων κι υπέρ της ορατότητας και της ισονομίας μερίδας  πολιτών που υφίστανται θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις και βία, να φαίνεται ότι έχει την ηθική -καταρχάς- στήριξη του Δήμου στον οποίο  διοργανώνεται.

 

  • Φυσική παρουσία του Δήμαρχου κατά την παρέλαση

 

Παροχές από το Δήμο

 

  • Χορηγία επικοινωνίας από το δημοτικό σταθμό 984, παροχή δημοτικών αιθουσών για προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, παροχή διαφημιστικού χώρου για την κεντρική εκδήλωση (στάσεις λεωφορείων, θέσεις για μπάνερς κλπ)

 

  • Συνεργασία με το Athens Pride για την προώθηση του Φεστιβάλ και έξω από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για τη στήριξη περιοχών με προβλήματα

 

  • Συνεργασία με το Athens Pride για τη στήριξη Φεστιβάλ Υπερηφάνειας πόλεων, όπου οι LGBT αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες από την Αθήνα, (όπως στο παρελθόν έχουν κάνει πολλοί Δήμαρχοι άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων). Συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης, ειδικά με την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης για την διακίνηση των επισκεπτών και επισκεπτριών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας, όσο και για την προβολή του Φεστιβάλ μας μέσα αυτόν. Ουσιαστική (πολιτική, οικονομική, τουριστική) στήριξη του Δήμου για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Αθήνας για το Europride (πχ για το έτος 2014).

 

  • Δημιουργία LGBT  χώρου. Στήριξη οικονομική και υλικοτεχνική από το Δήμο για  τη δημιουργία ενός LGBT πολυχώρου, όπου θα μπορούν να συναντώνται τόσο το Athens Pride, όσο και όσες άλλες ομάδες το επιθυμούν. Σε πάμπολλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι Δήμοι έχουν σταθεί αρωγοί σε προσπάθειες των LGBT για στέγαση και για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού εναλλακτικού χώρου, το οποίο μπορεί να λειτουργεί ως καφέ, ως χώρος συνάντησης, χώρος προβολών ταινιών, συζητήσεων, εκθέσεων, βιβλιοθήκης κλπ.

 

  • O δήμος οφείλει  να ανοίξει διάλογο με τις οργανώσεις της κοινότητας, για να ακούσει  τα δικά τους αιτήματα, ώστε να ανοίξουν δράσεις του Δήμου προς και  με την κοινότητά μας. Η Αθήνα  οφείλει επιτέλους να αποκτήσει  μια σύγχρονη LGBT ατζέντα που να θυμίζει ευρωπαϊκή πόλη του 21 ου αιώνα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από ένα συνεχή κι ειλικρινή διάλογο με τις ομάδες κι οργανώσεις της κοινότητας και με το Φεστιβάλ μας.

 

  • Μέχρι και σήμερα οι αναφορές σε θέματα LGBT κατά τις προεκλογικές περιόδους, αλλά και κατά τις θητείες των Δημάρχων ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες. Αναμένουμε αυτό να αλλάξει με τις φετινές υποψηφιότητες και τη ρητή αναφορά τους σε θέματά μας κατά την προεκλογική περίοδο σε ΜΜΕ ευρείας κάλυψης.
     

 

 

Η απάντηση του Γιώργου Καμίνη, υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων και επικεφαλή του συνδυασμού "Δικαίωμα στην Πόλη"

 

 

Η απάντηση της "Ανοιχτής Πόλης", δημοτική κίνηση με επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου

 

 

Αποδέκτες των αιτημάτων υπήρξαν επίσης το ΚΚΕ και ο συνδυασμός του Νικήτα Κακλαμάνη, νυν Δημάρχου Αθηνών και υποψήφιου, χώρις μέχρι στιγμής αντ απόκ] ]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο