Διπλή εκδήλωση

06/04/2015

20 Άνθρωποι και Mία Λεσβία. Μία Δημόσια Όπερα

Performance της Χρύσας Τσαμπάζη

Προπύλαια (πεζόδρομος μεταξύ Πανεπιστήμιου & Ακαδημίας)

Ώρα 17.00-18.45

και αμέσως μετά

Ιδιωτικό & Δημόσιο. Λεσβίες στην Κοινωνική Σκηνή

Προβολές & Συζήτηση

Goethe-Institut, Ομήρου 14-16

Ώρα 19.30 – Είσοδος Δωρεάν

Με ταυτόχρονη μετάφραση σε Ελληνικά-Αγγλικά-Νοηματική

Το απόγευμα της τρίτης ξεκινά στις 17.00 με την δημόσια περφόρμανς «20 Άνθρωποι και Μια Λεσβία. Μια Δημόσια Όπερα» σκηνοθετημένη από την Χρύσα Τσαμπάζη, μελοποιημένη από τον αμερικανό συνθέτη Chris Peck.

Η Τσαμπάζη ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Με περφόρμανς, επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και βίντεο, δημιουργεί καταστάσεις οι οποίες εκθέτουν τις αντιφάσεις μιας συγκεκριμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής της εκάστοτε περιοχής, συχνά σε σχέση με το φύλο, την ταυτότητα και την κοινωνική τάξη.

Στο «20 Άνθρωποι…» μια ομάδα 21 ατόμων θα σταθούν δίπλα-διπλα δημιουργώντας μια σειρά στον πεζόδρομο. Για δύο ώρες θα μιλήσουν σαν ένα άτομο, επαναλαμβάνοντας την ίδια μελωδία με μικρά διαλείμματα σιωπής. Οι συμμετέχοντες/συνωμότες (μαζί με την καλλιτέχνιδα και το κοινό) αποτελούν το αντικείμενο καθώς και τον πομπό του έργου. Μέσω μιας ανοιχτής πρόσκλησης, η Τσαμπάζη συνεργάστηκε με 20 άτομα για την κατασκευή ενός συλλογικού δημόσιου θεάματος, σχηματίζοντας έναν «χορό» από Αθηναίους πολίτες. Η ιδέα της δράσης σχετίζεται με τον ρόλο του χορού στο αρχαίο θέατρο, που εκπροσωπεί την κοινή γνώμη καθώς και τις α/συνείδητες επιθυμίες του πρωταγωνιστή. Στο έργο όμως της Τσαμπάζη, οι παραδοσιακές έννοιες του πρωταγωνιστή έχουν αντικατασταθεί από την δυναμική μεταξύ των ομιλητών και ακροατών καθώς και την επικοινωνία μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του κοινού.

Η Τσαμπάζη αποφοίτησε τη Δραματική Σχολή Αθηνών και κατέχει Master Καλών Τεχνών στην Περφόρμανς από το School of the Art Institute of Chicago. Έχει παρουσιάσει έργα της στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και το Βερολίνο. Αμέσως μετά, στις 19.30, θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Ιδιωτικό & Δημόσιο. Λεσβίες στην Κοινωνική Σκηνή» με προβολές και συζήτηση στο Goethe-Institut. Εδώ θα συζητήσουμε τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα από την περφόρμανς. Πώς άραγε είναι να δηλώσεις δημόσια «είμαι λεσβία» – ασχέτως με το αν είσαι πράγματι – σ’ ένα κεντρικό και πολυσύχναστο πέρασμα της Αθήνας; Και πώς ήταν οι αντιδράσεις των ανυποψίαστων, απροετοίμαστων περαστικών; Θα εξετάσουμε επίσης άλλα επίκαιρα θέματα όπως τη Lesbian Performance Art, το σώμα ως πολιτικό πεδίο, καθώς και τη διαπραγμάτευση του προσωπικού και κοινωνικού χώρου ανάμεσα στη δημόσια παρουσία και τον ιδιωτικό βίο της σημερινής λεσβίας στην Αθήνα και αλλού.

Με συντονίστρια την Ισαβέλλα Κωνσταντινίδου, μέλος Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας (ΛΟΑ) οι ειδικές προσκεκλημένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα είναι οι:

  • Andrea Gilbert: Κριτικός τέχνης/επιμελήτρια εκθέσεων, οργανωτική επιτροπή Athens Pride 2011
  • Χρύσα Τσαμπάζη: Performance artist, Βερολίνο
  • Ελισάβετ Πάκη: Θεωρητικός Φύλου και Queer performance σπουδών, Μάντσεστερ
  • Lynn: Συν-συντονίστρια Meem Group, Βηρυτός, www.meemgroup.org
  • Shant: Σκηνοθέτις, συν-συντονίστρια Meem Group*, Βηρυτός

Meem είναι μια ελεγχόμενη κοινότητα στο Λίβανο στην οποία συμμετέχουν λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και queer γυναίκες, διαφυλικά άτομα και γυναίκες που αμφισβητούν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Η Meem είναι ένας ασφαλής χώρος όπου μπορούν να συναντήσουν και να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ζωής τους. 

[embeddoc url=”https://athenspride.eu/wp-content/uploads/2015/04/Performance-kai-Syzitisi-Goethe_gr-1.docx” viewer=”microsoft”]

1 2

Μετάβαση στο περιεχόμενο