Βουλευτές επιχειρούν να ακυρώσουν το Baltic Pride

17/03/2010

Βουλευτές επιχειρούν να ακυρώσουν το Baltic Pride, επικαλούμενοι την υπεράσπιση του «δημόσιου συμφέροντος»

 

52 βουλευτές του λιθουανικού κοινοβουλίου με αίτησή τους στο Γενικό Εισαγγελέα ζητούν να αποσύρει ο Δήμος του Vilnius την άδεια για την διεξαγωγή της παρέλασης του Baltic Gay Pride, επικαλούμενοι την «προστασία του δημόσιου συμφέροντος».

Η αίτηση υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Petras Gražulis, ο οποίος είναι δηλωμένος πολέμιος των LGBT δικαιωμάτων και σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις ως ο πιο ομοφοβικός πολιτικός της Λιθουανίας.

Στην αίτηση προς το Γενικό Εισαγγελέα υποστηρίζεται ότι  η παρέλαση παραβιάζει το νόμο περί «προστασίας των ανηλίκων από  επιβλαβείς δημόσιες πληροφορίες», που  τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου, καθώς κι ότι αντίκειται στις αρχές της οικογενειακής πολιτικής του κοινοβουλίου και στα συμφέροντα των Καθολικών.

Κατά την άποψη των βουλευτών, το Baltic Pride πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια δραστηριότητα διάδοσης δημόσιων πληροφοριών. Επομένως, το περιεχόμενο του «προωθεί σεξουαλικές απόψεις της Λιθουανικής Γκέι Ένωσης, τα μέλη της και άλλους διαδηλωτές, προπαγανδίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα και διαδίδει θετικές στάσεις απέναντι στην αντισυμβατική μορφή οικογένειας». Έτσι, καταλήγουν, η παρέλαση παραβιάζει το νόμο περί προστασίας των ανηλίκων. […]

Ένα ακόμα επιχείρημα όσων υπογράφουν την αίτηση είναι ότι η παρέλαση ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια, καθώς «θα γίνει πόλος έλξης για μέλη της πατριωτικής νεολαίας» και προδιαγράφουν ότι θα καταλήξει σε έκτροπα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Petras Gražulis, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών, επιδεικνύοντας ένα όπλο εκτόξευσης αλατιού, δήλωσε: «Έχω το κυνηγετικό μου όπλο, θα διαδηλώσουμε ενάντια στους γκέι (..) θα τους χτυπήσω με αλάτι μερικές φορές και δεν θα χρειαστούν άλλες πορείες».

Μετάβαση στο περιεχόμενο