Το Athens Pride υποστηρίζει το μήνυμα του U=U

Το Athens Pride υποστηρίζει το μήνυμα του U=U

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2019, στηρίζει υπερήφανα τη δήλωση συναίνεσης της παγκόσμιας εκστρατείας Prevention Access Campaign ενώνοντας τη φωνή του με 943 ακόμα οργανώσεις σε 99 χώρες που προωθούν το μήνυμα του U=U (Undetectable=Untransmittable). 

Στην αρχή της επιδημίας του HIV, σε πολλές χώρες, gay άνδρες και άλλοι άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες στοχοποιούνταν συστηματικά, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνοι για τη μετάδοση του ιού HIV ενώ οι αναφορές στον τύπο γίνονταν ολοένα και πιο ομοφοβικές, τροφοδοτώντας αυτή την άποψη. Πρωτοσέλιδα και τίτλοι άρθρων όπως “Προειδοποίηση για την «ομοφυλοφιλική πανούκλα»” δαιμονοποίησαν την LGBTQI κοινότητα, ενισχύοντας ένα σύνολο στιγματιστικών στάσεων και συμπεριφορών το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τμήματα της κοινότητας μας μέχρι σήμερα. 

Το μήνυμα του U=U αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δε μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα κι αν κάνει απροφύλαχτο σεξ.  Η κατανόηση του μηνύματος αυτού μπορεί να αλλάξει δραστικά τις αντιλήψεις μας σε σχέση με τον HIV και να καταπολεμήσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουμε ακόμα μπροστά μας για να εξαλείψουμε την επιδημία, το στίγμα. 

Πιστεύουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα είδη του στιγματισμού σε σχέση με τον HIV – συμπεριλαμβανομένου του θεσμικού στιγματισμού που συμβαίνει σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε χώρους εργασίας και γενικότερα στην κοινωνία, του στίγματος στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και του εσωτερικευμένου στίγματος που πολλοί άνθρωποι που ζουν με HIV δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν. 

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας – Θετική Φωνή, έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση του U=U στην Ελλάδα δημιουργώντας μεταξύ άλλων μια ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες γύρω από το μήνυμα στα ελληνικά.

Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα θα ανοίξει μάτια, μυαλά και καρδιές και ότι θα λειτουργήσει ενδυναμωτικά στα άτομα που ζουν με τον HIV. 

Προτρέπουμε σύμμαχες και αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες να στηρίξουν τη δήλωση συναίνεσης της εκστρατείας και να μάθουν περισσότερα σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία. 

#ScienceNotStigma #UequalsU #WAD #WorldAIDSDay

Μετάβαση στο περιεχόμενο