Επιστολή AP πρός τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Σερβία, Δημοσθένη Στωίδη

06/10/2010

To:
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σερβία
Francuska 33, 11000 Beograd
Subject:
Belgrade Pride March 10.10.2010
 

Date:
06/10/2010
 
www.athenspride.eu
[email protected]
 
 
Αξιότιμε κύριε Πρέσβη Δημοσθένη Στωίδη,
 
Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι οργανωτές κι οργανώτριες του Belgrade Pride ανακοίνωσαν την ημέρα διεξαγωγής (10/10/2010) της Σερβικής παρέλασης LGBT Υπερηφάνειας. Προσβλέπουμε στην φετινή επιτυχή διεξαγωγή του, και όχι στην ακύρωσή του όπως πέρσι, όταν η Σερβική κυβέρνηση απέσυρε τη στήριξή της, και δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της πορείας.  Αλλά κυρίως προσβλέπουμε στην ειρηνική πραγματοποίηση του, ώστε να αποφευχθούν τα αιματοκυλίσματα του 2001, όταν αποπειράθηκε η πρώτη και μόνη μέχρι τώρα παρέλαση LGBT Υπερηφάνειας στην Σερβία.
 
Ως Athens Pride, το Φεστιβάλ Λεσβιακής, Γκέι, Αμφί, και Τρανς Υπερηφάνειας της Αθήνας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους οργανωτές /τριές του Belgrade Pride αλλά πρωτίστως απέναντι στις Λεσβίες, Γκέι, Αμφί, και Διαφυλικούς του Βελιγραδίου και θα αποστείλουμε ξανά φέτος μια ομάδα στήριξης και συμμετοχής στην Σερβική Παρέλαση LGBT Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, την Κυριακή 10 Οκτώβρη.
 
Τα τέσσερα άτομα της περσινή αποστολής του Athens Pride γίναμε αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού ενός Αυστραλού από μια ομάδα χούλιγκαν στο κέντρο της Σερβικής πρωτεύουσας, αλλά και απειληθήκαμε οι ίδιοι κι οι ίδιες με την άφιξή μας στο Βελιγράδι, από μια ομάδα χούλιγκαν που περίμεναν τους διεθνείς συμμετέχοντες του Belgrade Pride στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Για τα παραπάνω είχαμε ενημερώσει και προσωπικά τον Σέρβο πρέσβη στην Αθήνα πέρσι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί μετά την ακύρωση του Belgrade Pride έξω από την Σερβική πρεσβεία.
 
Σας στέλνουμε λοιπόν αυτή την επιστολή, για να σας γνωστοποιήσουμε την παρουσία των μελών της αποστολής του Athens Pride, αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων ακτιβιστών τις ημέρες γύρω από την παρέλαση Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, και αιτούμαστε την διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά σας για την εγγύηση της ασφάλειας των Ελλήνων, Σέρβων και διεθνών συμμετεχόντων, ως έκφραση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης και  προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας. Επίσης σας καλούμε να αποστείλετε επιστολή στήριξης στο Belgrade Pride 2010, η διασφάλιση της ισότητας απαιτεί κυβερνητική αρωγή και ενεργή, συνεπή και αποφασιστική πολιτική προώθησης του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κάθε πάλη για ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή ευνοεί όλους κι όλες μας, και οφείλει να ενισχύεται από όλους κι όλες μας.
 
 
Εκ μέρους του Athens Pride
Στέφανος Αγέλαστος

 


 

Ακολουθεί η απάντηση της Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι

 


 

Αξιότιμε κύριε Αγέλαστε,

Λάβαμε το ηλεκτρονικό σας μήνυμα με το οποίο εκφράζετε το εύλογο ενδιαφέρον σας για την ομαλή διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας (Pride Parade) στο Βελιγράδι στις 10 Οκτωβρίου.

Θα θέλαμε από την πλευρά μας να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και η ελληνική Πρεσβεία συντάχθηκε με κείμενο εν προκειμένω κοινής δήλωσης της πλειοψηφίας των εδώ Πρεσβειών των χωρών μελών της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, 6 τρέχοντος.

Για την άφιξη των μελών της αποστολής του Athens Pride, έχει ενημερωθεί και το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας του οποίου παρατίθεται το τηλέφωνο επικοινωνίας (24ωρη λειτουργία):
+381113341507

Με εκτίμηση,

Μαίρη Κοραντή
Γραμματεάς Πρεσβείας Α΄
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο