Ομόφωνα συμφώνησαν 47 ευρωπαϊκές χώρες σε Συστάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς ατόμων.
Σήμερα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις των 47 Κρατών-Μελών, υιοθέτησε ομόφωνα ιστορικές Συστάσεις σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου.
Οι Συστάσεις κατοχυρώνουν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBT ατόμων διεθνώς και περιέχουν συγκεκριμένα μέτρα για τα Κράτη-Μέλη σχετικά με το πώς πρέπει να βελτιώσουν τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τις πρακτικές τους για την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των LGBT ατόμων σε τομείς όπως:
– τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους
– την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνεύρεσης
– το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής
– την εργασία
– την εκπαίδευση
– την υγεία
– τη στέγη
– τον αθλητισμό
– το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου
Επιπλέον, οι Συστάσεις ορίζουν ότι τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές τους δομές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ξεκάθαρη εντολή να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου.
O Martin K.I. Christensen, συν-πρόεδρος της ILGA-Europe, δήλωσε: “Αυτή είναι μια αληθινά ιστορική εξέλιξη! Για πρώτη φορά στην ιστορία η ευρωπαϊκή ήπειρος συνεργάστηκε για να κωδικοποιήσει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBT ατόμων. Γιορτάζοντας αυτό το ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, ελπίζουμε ότι αυτές οι Συστάσεις θα μας βοηθήσουν στην πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBT ατόμων και εκτός Ευρώπης”.
Η Linda Freiman, συν-πρόεδρος της ILGA-Europe, πρότεινε τη διοργάνωση εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης καμπάνιας προκειμένου να προωθηθούν οι Συστάσεις στα Κράτη Μέλη.
Η Επιτροπή Υπουργών είναι το όργανο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτό συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών, ή οι μόνιμοι διπλωματικοί τους αντιπρόσωποι στο Στρασβούργο.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν διαθέτουν νομοθετική ισχύ, αλλά ως “soft law” συμφωνίες έχουν κυρίως πολιτικό βάρος. Οι συγκεκριμένες Συστάσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ως μέσο άσκησης πίεσης σε επίπεδο lobbying, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.