Πρόγραμμα Pride Week – Προσβάσιμη μορφή

Το παρόν ειναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Athens Pride Week.

Οι εκδηλώσεις δύναται να τροποποιηθουν ανάλογα με τα μέτρα που θα βρίσκονται σε ισχύ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

••••—-•- (ΣΩΜΑ)

Το project επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα. Στις περισσότερες κοινωνίες, υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός μεταξύ των χαρακτηριστικών του φύλου που έχουν ανατεθεί σε άνδρες και γυναίκες, ένα δυαδικό φύλο το οποίο περιλαμβάνει προσδοκίες σχετικά με την αρρενωπότητα και την θηλυκότητα σε όλες τις πτυχές του: βιολογικό φύλο, ταυτότητα φύλου και έκφραση του φύλου. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ταυτίζονται με κάποιες ή όλες τις πτυχές του φύλου που έχουν ανατεθεί στο βιολογικά. Το σώμα μας, μας ανήκει και θα πρέπει να είναι έτσι ακριβώς όπως το αισθανόμαστε. Ήρθε η ώρα να σπάσει το μοντέλο του «τέλειου σώματος».

Συντελεστές: Αρια Φίνου

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 23/7 10:00 -16:00, 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα “Μηχανουργείο” είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Τα άτομα με πρόβλημα όρασης επιτρέπεται να ψηλαφίσουν τα εκθέματα.
Trigger Warning: αναπαράσταση γυμνού

Ακόμα μαζί

Μια συμπεριληπτική πλεκτή σημαία για τα φίλα που χάσαμε, μα είναι ακόμα μαζί μας.

Ο εθελοντισμός του Athens Pride αποδίδει φόρο τιμής στα ακτιβιστά και μη, που χάσαμε, αλλά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της LGBTQI+ κοινότητας. Η κουβέρτα μας δηλώνει πως είναι ακόμα μαζί μας και δίπλα μας, στους δικούς μας αγώνες για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για όλα. Η δράση τους εκτιμάται μέχρι σήμερα αλλά και είναι ακόμα φανερή, ακόμα μας επηρεάζει και μας εμπνέει. Και γι’αυτό λέμε σε όλα, “σ’ευχαριστώ”.

Συντελεστές: Athens Pride Volunteers

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Αποθήκη

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00, 24 & 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Το έργο διαθέτει ακουστική περιγραφή από τον εθελοντισμό, ενώ επιτρέπεται η ψηλάφισή του.

Η αγάπη μας ενώνει

Η ομάδα φωτογραφίας του εθελοντισμού του Athens Pride 2021, με θέμα την «αγάπη», προσπάθησε να αποτυπώσει τι μπορεί να σημαίνει η λέξη αυτή για κάθε μέλος της. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το πού μπορεί να φτάσει. Βρίσκεται σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, μέσα σε κάθε τι που κάνουμε.

Το κάθε άτομο προσέφερε τη δική του μοναδική οπτική και ενώ σε όλες τις φωτογραφίες το αίσθημα της αγάπης εκφράζεται διαφορετικά, στο τέλος είναι αυτό που μας ενώνει όλα. Πολύχρωμες εκφάνσεις της αγάπης παρουσιάζονται μέσα από τον προσωπικό φακό μας. Το άγγιγμα, η διερεύνηση του σώματος και της σεξουαλικότητας μέσα από τις γυμνές εκδοχές της αυτό-αγάπης. Ο εορτασμός της απελευθερωμένης εαυτής μας και η αξία της ορατότητάς μας. Το χρωματιστό αίσθημα που φέρνουν στην ζωή τα πιο αγαπημένα άτομα, τα πρόσωπα που γεννούν ζεστασιά και ηρεμία, όλα τους διαφορετικά και όλα τους ίδια. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη, η συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων. Όλα αυτά σημαίνουν αγάπη, όλα αυτά είμαστε εμείς, και όλα αυτά μας ενώνουν.

Συντελεστές: mister bibibo. Άλκηστη Κυρ. Κων. harra s. Γωγώ Ρ.

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Αποθήκη

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24&25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 250 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Τα έργα διαθέτουν ακουστική περιγραφή από την καλλιτεχνική ομάδα, μέσω QR Code.

Trigger Warning: γυμνό

My true colours

Η σημαία του Pride μετά χρώματα του ουράνιου τόξου αποτελεί τη βάση τη ορατότητας, της αποδοχής και της υποστήριξης των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μια σημαία ενώνει παγκόσμια τους ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η ανάγκη για έκφραση, μεγαλύτερη ορατότητα και συμπερίληψη οδήγησαν στην δημιουργία 30 διαφορετικών σημαιών που εκπροσωπούν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Δεξαμενές καθαρισμού

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24+25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

Ομοερωτισμός και Επανάσταση

Ο εικαστικός Liviu Bulea δημιούργησε νέα έργα -προπαγανδιστικά πόστερ- για το Athens Pride Week, που αναφέρονται στην αισθητική εικονογραφία των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής επανάσταση, ο ATOPOS cvc έχει προσκαλέσει τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies, στο πρόγραμμα του #OccupyAtopos2021. Δράσεις, εκθέσεις και συζητήσεις θα προβληματοποιήσουν την έννοια της επανάστασης και θα διαγνώσουν τους τρόπους όπου η επαναστατική φαντασίωση επιβάλλεται στα ανθρώπινα σώματα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε αυτή η σειρά νέων έργων.

Οι εικόνες που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σαν πρωτογενείς πηγές εμφανίζονται κυρίως στο υλικό της καθεστωτικής σοβιετικής και μαοϊκής προπαγάνδας κατά το 2ο μισό του 20ού αιώνα.

Παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο μοτίβο ανδρισμού που συνδέει το πρότυπο του επαναστάτη με τιτάνιες μορφές εργατών και πολιτικών. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω σε αυτή την εικονογραφία, στην οποία εντοπίζεται ένας υφέρπον ομοερωτισμός. Εμπνευσμένος από αυτή την προβληματική, ο Bulea διαμορφώνει έναν όγκο δουλειάς που αποτελείται από τη δημιουργία πρωτότυπων και αναπαραγωγές υπαρχόντων προπαγανδιστικών πόστερ.

Με την εικαστική του γλώσσα, ο καλλιτέχνης τονίζει την ομοερωτική διάσταση αυτής της αισθητικής μέσα από την επιθυμία για το σώμα ως επαναστατικό πρότυπο αρρενωπότητας.

Εικαστικός Liviu Bulea
Συντελεστες, Αλέξης Φιδετζής, Βασίλης Ζηδιανάκης, Σαρρή Κατερίνα, Στέφη Στούρη

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο.

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Ακουστική Περιγραφή: Κερασία Μιχαλοπούλου-Liminal Access μέσω QR Code.

SHAME

Το Shame, η Ντροπή, γεννήθηκε ένα βράδυ Γενάρη πριν 3-4 χρόνια σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βουδαπέστη. Για αρκετό καιρό δεν είχε φόρμα παρόλο ότι η μορφή ήταν εκεί. Κοιτώντας πίσω μερικές φορές σε αυτό το υλικό δεν βλέπω να υπάρχει τίτλος ούτε υπόσταση, λες και μου στήθηκε μια παγίδα μέσα στην οποία είχα ήδη πέσει και είχα βγει ταυτόχρονα.

Στην πορεία υπήρξε μια τελματώδης, καθοριστική στιγμή, αρκετή για να πυροδοτήσει η ιδέα. Έπρεπε να επέλθει ένα είδος ‘’ρήξης’’ με την πραγματικότητα. Η φωτογραφική μηχανή πια έγινε ο μεσάζοντας ανάμεσα στο ασυνείδητο και το υπαρκτό. Οι παρούσες ενότητες φωτογραφιών αποτελούν ένα είδος προσωπικής εξομολόγησης, σαν ένας φανταστικός, συμβολικός καθρέφτης που ανακλά φόβους, επιθυμίες, φαντασιώσεις, εφιάλτες, αναμνήσεις. Τίποτα άλλο.
Για τη δημιουργία του χρειάστηκε να ανασύρω μνήμες δικές μου ή κοντινών μου προσώπων, να “δανειστώ” ιστορίες που τις ανακατασκεύασα σε νέες. Προσπάθησα με μια σουρεαλιστική διάθεση τις περισσότερες φορές να διαπραγματευτώ τις αντιποιητικές λεπτομέρειες του σώματος, το δικαίωμα στο θυμό, την οργή, τη βία, το πένθος. Συναντήθηκα με τον εαυτό μου στην αντίπερα όχθη παίζοντας ένα παιχνίδι φωτογράφου- φωτογραφιζόμενου ταυτόχρονα.

Κάθε φωτογραφία, ήταν και ένας ρόλος. Ένα φανταστικό ή υπαρκτό πρόσωπο, μια επίπονη διαδικασία να αποτυπώσω, χωρίς να γνωρίζω αν τα κατάφερα τις εσωτερικές συγκρούσεις που μας κατακλύζουν ζώντας σε ένα επίπλαστο, χάρτινο κόσμο ηθικής σε αντιδιαστολή με τη τελειότητα της σύγχρονης, νευρωτικής γυναίκας που πρέπει να αποδέχεται και να ακολουθεί πιστά την υστερία της αψεγάδιαστης ομορφιάς με φίλτρα σε Instagram και Social Media. Για τη δημιουργία του SHAME δέχτηκα επιρροές από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών. Φωτογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς αποτέλεσαν ερέθισμα. Το φωτογραφικό έργο της Cindy Sherman, οι θεατρικές πόζες και περσόνες που δημιούργησε με ενέπνευσαν να επιχειρήσω να δημιουργήσω ένα διάλογο – αντίλογο μεταξύ των φωτογραφιών με απώτερο σκοπό να θέσω ερωτήματα και όχι να δώσω απαντήσεις για τη πολυπλοκότητα της γυναικείας ύπαρξης. Το Δεύτερο Φύλο της ντε Μποβουάρ και η παραδοχή του <<Γυναίκα γίνεσαι δε γεννιέσαι >>, ενίσχυσε την αρχική ιδέα. Οι σεξουαλικοί υπαινιγμοί στο έργο της Claudia Cahum, η διαπραγμάτευση της ταυτότητας, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. H σουρεαλιστική διάθεση της Frida Kahlo, τα φορτισμένα αυτοπορτραίτα της <<Είμαι η μούσα του εαυτού μου, εγώ είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα, το θέμα που θέλω να ξέρω καλύτερα>>.
Το <> της Nan Goldin και ο τρόπος που αποτύπωσε τις εξαρτητικές σχέσεις κάθε είδους που δε σου ταιριάζουν ούτε συναισθηματικά, ούτε διανοητικά. Ο τρόπος που έβλεπε τις ανθρώπινες σχέσεις και αδυναμίες μέσα από το φακό της και τη πανανθρώπινη ανάγκη για αγάπη. Όλα αυτά, συγκεντρωμένα σε ένα αρμονικό χάος αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Τα στερεότυπα. Οι παραδοσιακοί ρόλοι. Το προπατορικό αμάρτημα που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας ανά τους αιώνες. Ο καθρέφτης. Εντός και εκτός. Που πότε μοιάζει με ναρκισσιστικό αξεσουάρ και άλλοτε με θανάσιμο εχθρό και βάρος ασήκωτο. Στο τέλος, το SHAME αποσκοπεί στην απελευθέρωση, την εξιλέωση, τη συγχώρεση αν θέλετε των άλλων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.
Καλλιτέχνιδα: Σοφία Δαλαμάγκα

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24&25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Ακουστική Περιγραφή μέσω QR Code από την καλλιτέχνη

Trigger Warning: απεικόνηση γυμνού, νεκρό ζώο

This is Us

Η δημιουργία της έκθεσης “This is Us” αναδεικνύει προσώπα και σκέψεις της σύγχρονης ΛΟΑΤΚΙ+ Ελλάδας χρησιμοποιώντας το μέσο της φωτογραφίας. Εστιάζει πάνω σε καθημερινούς ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να ακουστούν με τα κατάλληλα μέσα και τον σωστό τροπο στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι μια προσπάθεια για συζήτηση.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας σε θέματα που αφορούν την κοινότητα αλλά και το άνοιγμα ενός διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, φέρνοντας λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τράνς και κουήρ ανθρώπους στο προσκήνιο, φωτίζοντας τις προσωπικές ιστορίες και βιώματά τους, είτε αυτά αφορούν σε ένα πιο προσωπικό βαθμό το απεικονιζόμενο πρόσωπο, είτε αφορούν σε κοινωνικοπολιτικά θέματα της σύγχρονης εποχής.

Συντελεστές: Μανώλης Ντουροπολάκης Φίσερ

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24&25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Τα έργα διαθέτουν ακουστική περιγραφή από τον καλλιτέχνη, μέσω QR Code.

Tenderness

Έκθεση ζωγραφικής που δείχνει καθημερινές σκηνές έρωτα με χρώμα και αγάπη προς όλα τα σώματα και σεξουαλικότητες. Τα έργα είναι γεμάτα χρώματα και δείχνουν την ομορφιά του έρωτα στην καθημερινότητα μας. Tης καλλιτέχνιδας Ελένης Κούμη (loukoumh).

Συντελεστες: Ελένη Κούμη (loukoumh)

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Ακουστική Περιγραφή μέσω QR Code: Κερασία Μιχαλοπούλου-Liminal Access

Trigger Warning: απεικόνηση γυμνού

Through the moving ropes of Shibari

Στην έκθεση φωτογραφίας, η Irini Stam αποδίδει μέσα από μία ανθρωποκεντρική ματιά, τους πολύπλευρους τρόπους έκφρασης που αναπτύσσονται μέσω της ιαπωνικής τέχνης δεσίματος, γνωστής ως Shibari. Με αρμονική χρήση του φωτός και αυστηρό καδράρισμα, αναδεικνύει μέσα από το φακό την έντονη κίνηση, τον αισθησιασμό και τα περίτεχνα δεσίματα.

Η Irini Stam σπούδασε την τέχνη της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου στο Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου και εργάστηκε παράλληλα σε ερευνητικά προγράμματα, αποτυπώνοντας με το φακό της τις διάφορες πτυχές της πολιτιστικής έκφρασης των κατοίκων του Αιγαίου.

Τα τελευταία 15 χρόνια ως επαγγελματίας φωτογράφος, έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά για την κάλυψη rock και metal συναυλιών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων καθώς και άλλων πολιτιστικών δράσεων. Με έντονη αισθητική άποψη, έχει εμπειρία σε διάφορα είδη φωτογράφισης (performances, portrait, band, street and fashion).

Η σχέση της με το Shibari ξεκίνησε το 2019. Συμμετέχοντας και η ίδια ενεργά στην κοινότητα ως rigger, έχει μια εκ των έσω φωτογραφική προσέγγιση, με έντονη διεισδυτική ματιά αλλά και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στο θέμα της. Είναι μέλος της Athens Shibari και έχει καλύψει πλήθος παραστάσεων της Shibari σκηνής με συμμετοχές από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή. Στόχος της είναι μέσα από μία ανθρωποκεντρική ματιά να αποδώσει τους πολύπλευρους τρόπους έκφρασης και δυναμικής, που αναπτύσσονται μέσω της ιαπωνικής τέχνης δεσίματος. Με αρμονική χρήση του φωτός και αυστηρό καδράρισμα, συλλαμβάνει μέσα από το φακό της, την έντονη κίνηση, τον αισθησιασμό και τα περίτεχνα δεσίματα, αναδεικνύοντάς την στην πιο δημοφιλή φωτογράφο της Shibari σκηνής.

Contact: [email protected]
https://www.instagram.com/olixrud/?hl=el

Συντελεστες: Irini Stam Photography, Athens Shibari

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο.

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24&25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Οι φωτογραφίες διαθέτουν ακουστική περιγραφή από την καλλιτέχνη, μέσω QR Code.

Trigger Warning: γυμνό, bondage, bdsm

T-gender(Love)

Η έκθεση “T-gender (Love)” αποτελεί μία προσωπική ανασκόπηση του καλλιτέχνη γύρω από το σώμα και τη σεξουαλικότητα. Δέκα προσωπικά έργα αποτυπώνουν διεργασίες, επιθυμίες και φόβους γύρω από τη διεμφυλικότητα και τον ομοερωτισμό. Μέσα από τις ελαιογραφίες, φανταστικές στιγμές ζωντανεύουν και ερωτικοί σύντροφοι συνευρίσκονται. Αγάπη, έλξη αλλά και πόνος, εκφράζονται μέσα από το χρώμα και τις γυμνές μορφές. Η μπλε παλέτα υπερτερεί και δίνει την αίσθηση του ονειρικού χωροχρόνου. Παράλληλα, τονίζει την αιχμηρότητα της αίσθησης του αγγίγματος όπως συμπληρώνουν και οι εκφράσεις των προσώπων. Τα ολόσωμα πορτραίτα είναι ειλικρινή απόδοση αυτοβιογραφικού φωτογραφικού υλικού του καλλιτέχνη που στόχο έχουν να δώσουν στο τρανς σώμα την ελευθερία να υπάρξει στο χώρο. Η έκθεση στο σύνολό της αναστοχάζεται την πραγματικότητα του εαυτού και αποτυπώνει ένα σεξουαλικό κόσμο, που σαν το μπλε άλλοτε επιπλέει και άλλοτε “βυθίζεται” στην επαφή του με τον ενδοκοινοτικό ερωτισμό.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη: Ο Ναθαναήλ Έβαν Λιναρδής γεννήθηκε στην Άρτα το 1993. Η ενασχόλησή του με την τέχνη ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη μουσική σύνθεση και το τραγούδι από τα πέντε του χρόνια, ενώ βραβεύτηκε σε πολλούς εθνικούς διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής. Μεγαλώνοντας η ποίησή του άρχισε να αλληλεπιδρά με τα έργα ζωγραφικής του, ιδίως στα φοιτητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας και αποφοίτησε από το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, το 2017. Η κύρια έρευνά του είχε τις ρίζες της στη νευρολογία, ενώ τα έργα του ήταν μη παραστατικά σε συνδυασμό με ήχο. Ως ακτιβιστής, ασχολείται με την υπεράσπιση των LGBTQI+ δικαιωμάτων και την αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας και του αυτισμού.

Καλλιτέχνης: Ναθαναήλ Έβαν Λιναρδής

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Ακουστική Περιγραφή μέσω QR Code: Κερασία Μιχαλοπούλου-Liminal Access

Trigger Warning: Ζωγραφική αναπαράσταση γυμνού και σεξουαλικού υλικού.

Φέρε μια Ιδέα

Η συγγραφική ομάδα του εθελοντισμού του Athens Pride «Φέρε ένα στυλό», σας προσκαλεί να φέρετε τις ιδέες σας και να γράψετε τις σκέψεις σας, ένα απόφθευγμα, ένα ποίημα ή και ό,τι άλλο επιθυμείτε, ανώνυμα και μη, στο «Queer Wall». Εκεί θα βρείτε επίσης κείμενα, ιστορίες και ποιήματα του εθελοντισμού για τη σχέση του με το Pride. Ελάτε να δημιουργήσουμε ένα πολύχρωμο κύμα συγγραφικής φαντασίας!

Συντελεστές: Κων Νico Αθηνά Μιρ. Άλκηστη Κυρ.
Κάτια Χρ.

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Αποθήκη

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 300 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Τα κείμενα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω QR Code. Το περιεχόμενο του Queer Wall μεταφέρεται στο τέλος κάθε ημέρας σε ηλεκτρονική μορφή μέσω QR Code.

Queer Greco Romance

Η έκθεση Queer Greco Romance του Ηλία Δούλη παρουσιάζει μια μεταστροφή της συμβατικής απεικόνισης του ανδρικού κάλους. Εμπνεόμενος από τα κεκαλυμμένα ομοερωτικά περιοδικά του 1950, που επιδείκνυαν την αρρενωπότητα υπό το πρίσμα μιας αρχαιοελληνικής αναβίωσής της, ο φωτογράφος προβάλλει την κατασκευή του ρωμαλέου στερεοτύπου, εντείνοντας τον ομοερωτικό άξονα της νοσταλγίας.

Η παρούσα έκθεση αποτελείται από ένα σύνολο φωτογραφιών με θέμα την αναπαράσταση όσων βρίσκονται ακόμα ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, σε έναν queer φόρο τιμής του φωτογράφου Ηλία Δούλη. Μια μελέτη για εκείνους, τα σώματα των οποίων μετασχηματίστηκαν για να ενταχθούν σε μια κοινωνία στερεοτύπων σχετικά με το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τη σάρκα τους· αιχμαλωτίζει το λάγνο βλέμμα της Αθηνάς στα χάδια και τις μάχες των εργατών. Σε αυτήν την ηδονοβλεπτική καταγραφή, το βλέμμα του θεατή ρίχνει φως στα σύμβολα μιας εποχής που έχει τις ρίζες της στα γνωστά ως «male physique» (ανδρικής σωματικής διάπλασης) περιοδικά των δεκαετιών 1950 και 1960. Η καλλιτεχνική στόχευση του Δούλη είναι μια μετανάγνωση του φωτογραφικού «modus operandi» του ανδρικού κάλους στο πλαίσιο της αναβίωσης της αρχαιοελληνικής αισθητικής με βάση τη δική του queer υπόσταση. Οι δημιουργοί είναι δυνάμει δημιουργήματα μέσω του φωτογραφικού φακού, ο οποίος εστιάζει στα σώματα των εργατών, ενώ τα γλυπτά βρίσκονται τοποθετημένα στον χώρο σχεδόν αυτόφωτα. Παίρνουν θέση σε μια εξωραϊσμένη αρένα που καταδεικνύει την κατασκευή της ρωμαλέας σύμβασης και εντείνει τον ομοερωτικό άξονα της νοσταλγίας. Οι σύγχρονοι ανδριάντες του φωτογράφου δίνουν νέα πνοή στα αθάνατα σύμβολα που αγωνίστηκαν για τη λογοκρισία της κοινότητάς μας στις τέχνες. Ο Ηλίας Δούλης, σε συνεργασία με τo Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2021, έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει μέρος των εσόδων της έκθεσης ‘Queer Greco Romance’ στη ΜΚΟ Colour Youth.

Συντελεστές:
Φωτογράφος: Ηλίας Δούλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Σαπουντζάκης
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Δημήτριος Χ. Μασούρας
Βοηθός Φωτογράφου – Φωτισμοί & Επεξεργασία Εικόνας: Εύα Ζανιά
Μακιγιάζ & Μαλλιά: Αντιγόνη Ακριτίδου
Στούντιο: Μιχάλης Λαγουβάρδος
Μοντέλα: Απόστολος Γεωργιάδης, Ολυμπία Θεοδωρίδου, Ιάκωβος, Βασίλης Κατσούδας, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Νίκο Ράπτης, Άνταμ Χαλίλ, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24& 25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Ακουστική Περιγραφή μέσω QR: Κερασία Μιχαλοπούλου-Liminal Access μέσω QR

Trigger Warning: γυμνό.

Colour Revolution

Το φετινό σύνθημα του Athens Pride 2021 «Αυτό που μας ενώνει» και η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπήρξαν αφετηρία αυτής της δημιουργίας. Η Εθνική μας φορεσιά στα χρώματα της σημαίας Υπερηφάνειας αποσκοπεί πέρα από τους συμβολισμούς που μπορεί να έχει για το κάθε άτομο, πάνω απ΄ όλα να δείξει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα περισσότερα και πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν.

Wearable Artist: Παναγιώτης Θάνος / P.J Thanos

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αιθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24&25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιµη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 µ. από τo µετρό “Κεραµεικός”.

Βιβλιοθήκη με Φωνή

Η “Βιβλιοθήκη µε Φωνή” είναι µια δράση – πρωτοβουλία του εθελοντισµού του Athens Pride. Τα ίδια τα άτοµα θα αποτελέσουν ζωντανά “βιβλία”, έτοιµα να µοιραστούν µε το “αναγνωστικό κοινό” τις δικές τους ιστορίες σχετικά µε τον εθελοντισµό και τις εµπειρίες τους µέσα στο Athens Pride.Η δράση “Βιβλιοθήκη µε Φωνή” πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του Pride Week 2021 και σκοπό έχει να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας και κατανόησης για τις δράσεις του εθελοντισµού του Athens Pride. Είναι µια πρωτοβουλία που έχει πολλά να προσφέρει. Από τη µία, δίνει στα άτοµα που εθελοντίζονται στο Athens Pride τον ρόλο του “βιβλίου”, επιτρέποντάς τους να µοιραστούν τις ιστορίες και τις εµπειρίες που έχουν αποκτήσει µέσω του εθελοντισµού καθώς και να µιλήσουν για τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα που βίωσαν µέσα σε αυτόν. Από την άλλη, δίνει στο “αναγνωστικό κοινό” τη δυνατότητα “διαβάζοντας” τις ιστορίες να µάθει περισσότερα για το τι µπορεί να σηµαίνει το να είσαι µέρος µιας εθελοντικής οµάδας και ειδικά σε µια περίοδο που αυτό γινόταν µέσω τηλεδιασκέψεων. Θα πάρουν µια ιδέα για το πώς είναι να είσαι στην οµάδα αυτή χρόνια, αλλά και πώς είναι να συνεργάζεσαι µε άτοµα που δεν έχεις δει ποτέ από κοντά. Άλλωστε, πώς καλύτερα να µάθεις για το Athens Pride, από ότι απ’ τα άτοµα που αποτελούν την κινητήρια δύναµη του;

Τίτλοι βιβλίων και διαθέσιµες γλώσσες:
Εθελοντής από κούνια (ελληνικά, αγγλικά)
Εθελοντισµός: Η εξίσωση (ελληνικά)
Πράκτορας Pride 007 (ελληνικά, αγγλικά, γερµανικά, ρωσικά)
There is an Impostor among us (ελληνικά, αγγλικά)
Brave (ελληνικά, αγγλικά)
Από µέσα είναι καλύτερα (ελληνικά, αγγλικά)
Μαλλιά κουβάρια (ελληνικά, αγγλικά)
Pride and prejudice (ελληνικά, νοηµατική)

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 24-25/7

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αίθουσα Αποθήκη.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιµη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 300 µ. από τo µετρό “Κεραµεικός”.

Υπάρχει διαθέσιµο “βιβλίο” στην ΕΝΓ

FILMS/VIDEO ART

80 ημέρες

Η 70χρονη Axun, παντρεμένη με τον Juan Mari, πληροφορείται από ένα τηλεφώνημα πως ο πρώην σύζυγος της κόρης της είναι σε κώμα μετά από τροχαίο ατύχημα. Τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο όπου συναντά τη Maite, την καλύτερή της φίλη από τα εφηβικά χρόνια, με την οποία ξαναζεί την ευτυχία και την ανεμελιά εκείνης της εποχής. Σταδιακά ανακαλύπτει πως η φίλη της είναι λεσβία και έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα ακολουθήσει τα αισθήματά της ή θα τα αγνοήσει.

Πρωταγωνιστούν: Itziar Aizpuru Mariasun Pagoaga José Ramοn Argoitia Σκηνοθεσία: Jon Garaνo, José Mari Goenaga
Σενάριο: Jon Garaνo, José Mari Goenaga
Διάρκεια: 104’
Είδος ταινίας: Δράμα
Γλώσσα: Βασκικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Χρονολογία παραγωγής: 2010’

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 25/7 στις 1730

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους.

Bareuropean

Το Bareuropean (Γυμνευρωπαίος) είναι ένα απόλυτα αντικειμενικό infotainment (διασκεδαστική ενημέρωση) με θέμα την σχέση των απολυταρχικών καθεστώτων της Ευρώπης με το γυμνό σώμα και η αλληλεπίδραση αυτής της σχέσης με τα ανθρωπινά δικαιώματα, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τον ρατσισμό. Συνδυάζει βιντεο από ποζες ενός γυμνού αντρα που αναπαριστά ευρωπαικά αγάλματα με πλάνα αρχείου, κείμενο και ψηφιακές μάσκες.

Προσοχή! Μερικές πληροφορίες στο Bareuropean δεν είναι διασταυρωμένες.

Συντελεστές:
Εμφανιζεται ο Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου
Σκηνοθεσία-Μονταζ: Βαγγέλης Τριχιας
Διευθυνση Φωτογραφίας: Σωτήρης Τζατζάκης
Οπτικά Εφέ: Kieran Akhtar & James Lee
Πρωτότυπη Μουσική: Greg Birkumshaw
Βοηθός Κάμερας: Νικος Σταβερης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1300
Δευτέρα 19 : 1430
Τετάρτη 21 : 1130
Πέμπτη 22: 1000
Παρασκευή 23: 1300
Σάββατο 24: 1600
Κυριακή 25: 1600

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς.

Trigger Warning: γρήγορες εναλλαγές εικόνων, γυμνό, αναφορές στη λευκή υπεροχή, το ναζισμό και απολυταρχικές τακτικές.

Diversidad III & Animapride V

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA και το Animasyros International Animation Festival συνεχίζουν και φέτος για 3η χρονιά τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν ισπανόφωνες και animation LGBTQ+ ταινίες αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του APW2021 θα παρουσιαστεί μέρος του προγράμματος Diversidad III το οποίο θα παρουσιαστεί ολόκληρο κατά την διάρκεια του FeCHA 21 Ιουνίου – 2 Ιουλίου αλλά και το πρόγραμμα Animapride V που παρουσιάστηκε στην Σύρο τον Σεπτέμβριο 2020, στο 13ο Animasyros International Animation Festival. Οι ταινίες μετά το πέρασμά τους από καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ θα κάνουν την πρεμιέρα τους και στην Αθήνα και καλύπτουν μια ευρεία LGBTQ+ θεματολογία.

Πρόγραμμα Diversidad III

Τρεις Φορές/Tres veces (Paco Ruiz, Spain, 2020, 20’)
Ο Μάριο είναι μόνος στο σπίτι. Οι γονείς του έχουν φύγει και θα αργήσουν να επιστρέψουν. Αρκετός χρόνος για να κανονίσει ένα ραντεβού για σεξ με έναν άγνωστο.

Λίλα/Lila (Lamberto Guerra, Spain, 2020, 20’)
Μία νύχτα. Τρεις γυναίκες. Τρεις γενιές. Μια γιαγιά, μια μητέρα και μια κόρη θα χάσουν την Λίλα, το κατοικίδιό τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Rocky (Dani Segui, Spain, 2020, 11’)
Ο Ροκ έχει αποφασίσει ότι το νούμερο που θα κάνει στην παράσταση του σχολείου στο τέλος της χρονιάς θα είναι από το αγαπημένο του μιούζικαλ. Αλλά η διευθύντρια του σχολείου δεν έχει σκοπό να το επιτρέψει.

Πριν Την Έκρηξη /Antes De La Erupcion (Roberto Perez Toledo, Spain, 2020, 10’)

Παρόλο που μια έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση, συνήθως υπάρχουν ενδείξεις πριν γίνει κάποια έκρηξη. Δεν το περιμέναμε.

Πρόγραμμα Animapride V

A Little More Blue (Sugandha Bansal, IN, 2019, 3’48”)
Αυτή είναι η ιστορία ενός κοριτσιού, παγιδευμένου στο σώμα ενός αγοριού. Από την παιδική της ηλικία ήξερε ότι ήταν κορίτσι και ότι κάποια μέρα θα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της και να πει την αλήθεια σε όλους. Αλλά μέχρι εκείνη την ημέρα πάλεψε με το να έχει το σώμα ενός αγοριού και την ψυχή ενός κοριτσιού. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

All Those Sensations In My Belly (Marko Djeska, HR, 2020, 13’00”)
Κατά τη μετάβαση από το αρσενικό στο γυναικείο φύλο, η Matija αγωνίζεται να βρει μια ειλικρινή οικεία σχέση με έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα.

Apple Tree (Dann Parry, GB, 2019, 3’38”)
Ένα μουσικό βίντεο για το single «Apple Tree» από τους Another Sky. Ένας θηλυπρεπής νεαρός περνά τις μέρες του κάνοντας σκίτσα μιλώντας στα λουλούδια, κάτι πολύ δυσνόητο για τους αρρενωπούς συνομηλίκους του.

Cwch Deilen (Efa Blosse-Mason, GB, 2020, 6’32”)
Το να μάθεις να αγαπάς κάποιον μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μπορεί επίσης να σε οδηγήσει στην πιο θαυμάσια περιπέτεια. Αυτή είναι η ιστορία των Heledd και Celyn που προσπαθούν να πλοηγηθούν στα ανεξερεύνητα και σκοτεινά νερά μιας νέας σχέσης.

Each And Every Night (Julie Robert, FR, 2020, 11’33”)
Από την παιδική της ηλικία, η Lea βλέπει φαντάσματα ελαφιών να τριγυρνούν γύρω της. Τώρα που έχει σχέση με την Maud, τα οράματα χειροτερεύουν. Πώς μπορεί να αποδείξει στην σύντροφο της και στον εαυτό της ότι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Going Forward (Jai Evora, GB, 2020, 2’45”)
Πέρα από μια κάποια ενόχληση, μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες συζητά τις θετικές αλλαγές που η οικογένειά της παρουσιάζει απέναντι στη σχέση της με μια άλλη γυναίκα.

Kapaemahu (Hinaleimoana Wong-Kalu & Dean Hamer & Joe Wilson, US, 2019, 8’25”)
Το Kapaemahu αποκαλύπτει τη θεραπευτική δύναμη τεσσάρων μυστηριωδών πετρών που βρίσκονται στην παραλία Waikiki και τα θρυλικά διεμφυλικά πνεύματα που κατοικούν μέσα τους.

Les Garçons Bleus – 12 Portraits: Episode 1: Florent (Francisco Bianchi, FR, 2020, 1’00”) Τα μπλε αγόρια – 12 πορτρέτα, είναι ένα ντοκιμαντέρ με επεισόδια του ενός λεπτού σχετικά με τους άνδρες και την σχέση που αναπτύσσουν με το σώμα τους. Κάθε μήνα, προβάλλεται ένα νέο επεισόδιο με έναν διαφορετικό άνδρα κάθε φορά ο οποίος εμφανίζεται σε μορφή ανιμέισον.

The Cage (Jinlan Shi, FR, 2019, 3’17”)
Ο Michael είναι ένας άντρας με δυσφορία φύλου. Νιώθει σαν μια γυναίκα παγιδευμένη μέσα σε ένα ανδρικό σώμα. Αυτό το συναίσθημα είναι απογοητευτικό για “αυτήν”, νιώθει σαν να είναι φυλακισμένη σε ένα κλουβί.

We Share (Kleopatra Korai, GR, 2019, 0’48”)
Προωθητικό ανιμέισον βίντεο για την έρευνα LGBTI 2019 του FRA – Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: Οι ταινίες θα προβληθούν το Σάββατο 24/7 στις 1900

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Τα έργα συνοδεύονται από ελληνικούς υπότιτλους.

Fofo or Would you still love me?

Σε μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, ένας 25χρονος δημιουργός ταινιών παίρνει συνέντευξη από την 87χρονη γιαγιά του. Αν και ο αρχικός του στόχος ήταν να φτιάξει μια ταινία για τη ζωή της, αρχίζει να βλέπει την συνέντευξη ως την τέλεια αφορμή για να μάθει τη γνώμη της για κάτι που φοβάται ότι θα μπορούσε να διαταράξει τη στενή σχέση τους.

Τo ‘Fofo or Would you still love me’, η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Χρήστου Γεωργουδάκη, είναι ένα queer αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές δύο πρόσωπα που οι ζωές τους έχουν διαφορά φάσης 65 χρόνων. Και οι δύο όμως, μοιράζονται μια κοινή ανάγκη: να μιλήσουν για την ζωή τους και την ταυτότητά τους, επιζητώντας παράλληλα αποδοχή και κατανόηση. Η ταινία δίνει βήμα σε μια δυναμική γυναίκα μιας άλλης εποχής με ιδιαίτερα βιώματα και αντιλήψεις, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα τη λύση και το αποτέλεσμα της καταπολέμησης μιας σειράς προσωπικών φόβων του δημιουργού που έχουν να κάνουν με τον θάνατο, την γεφύρωση του χάσματος γενεών και τις προκλήσεις του coming out στην ελληνική πραγματικότητα.

Το ‘Fofo or Would you still love me’ έχει βραβευτεί και προβληθεί σε τρία φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο, ενώ προβολή του έχει γίνει και στην Ελλάδα στον ανοιχτό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του ‘Πικ Νικ Urban Festival 2020’. Επιλέχθηκε και φιλοξενείται στις online streaming πλατφόρμες ανεξάρτητων ταινιών Queerbee και Paus.tv, ενώ η δημιουργία της ταινίας επιτεύχθηκε μετά από crowdfunding campaign στο Seed&Spark.com

Συνετελεστές: Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ: Χρήστος Γεωργουδάκης
Εκτέλεση Παραγωγής: Keira Campbell Wingert
Μουσική: Άλεξ Ιωσηφίδης Sound Mixing:
Γιώργος Καραλανίδης

Website: www.cgeorgoudakis.com Instagram: www.instagram.com/chrisgeorgou/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1130
Δευτέρα 19 : 1430
Τετάρτη 21 : 1300
Παρασκευή 23: 1000
Σάββατο 24: 1730

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς.

LETTERS

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται 4 πραγματικές ιστορίες, LGBTQ+ ανθρώπων στην Ελλάδα του 2020, που για ποικίλους λόγους δεν έχουν μιλήσει για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις στους γονείς τους. Έτσι, λοιπόν, τους στέλνουν ανώνυμα γράμματα, εκφράζοντας τις σκέψεις τους. Τίθεται το θέμα της ομοφοβίας και της αποδοχής, σε σχέση με την ελληνική οικογένεια.

Συνετελεστές:
Σκηνοθεσία- Διεύθυνση φωτογραφίας- Μοντάζ Αναστάσης Δαλλής
Αφήγηση- Ερμηνεία Ήρα Παπακωνσταντίνου
Μουσική Δήμος Βρύζας
Ηχοληψία- Επεξεργασία/μίξη ήχου Γιάννης Δημητρούδης
Σχεδιασμός αφίσας Πέτρος Ζαφείρης
Αγγλικοί Υπότιτλοι Γεωργία Πολυμενέρη / Μανώλης Πολυμενέρης
Οργάνωση Παραγωγής Αναστάσης Δαλλής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1300
Δευτέρα 19 : 1430
Τετάρτη 21 : 1130
Πέμπτη 22: 1000
Παρασκευή 23: 1130
Σάββατο 24: 1600

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς.

Η μαμά μαγειρεύει πατάτες

Η ζωή μιας νεαρής λεσβίας, της Άννας, περιλαμβάνει τα πάντα: φίλους, ερωμένες, την μητέρα και τον σκύλο της. Η ίδια βρίσκεται όμως καθηλωμένη στην καρέκλα του σαλονιού της, μη μπορώντας να σηκωθεί. Κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού της διαδραματίζεται μια επανάληψη, όπου η μία μέρα διαδέχεται την άλλη προκαλώντας της συναισθήματα αμηχανίας, φόβου και, εντέλει, συνήθειας. Οι αναμνήσεις του παρελθόντος της προσφέρουν παρηγοριά αλλα και αναδεικνύουν την αιτία της καθήλωσής της. Τελικά τι χρειάζεται για να απεγκλωβιστεί;

Συντελεστ(ρι)ες:

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρία Χριστοπούλου
Μοντάζ-color correction-μιξαζ ήχου: Γιάννης Κολόζης
Οπερατρίς-βοηθός σκηνοθέτρια: Αγάπη Κουστένη
Ηχοληψία: Μέλανι Γεωργίου Φωτογραφία
πλατώ: Βιβή Δασκαλοπούλου
Παραγωγή: Μαρία Χριστοπούλου
Ηθοποιοί: Ελένη Μανωλάκου Μαίρη Δημουλέα Λυδία Αγγελίδου Εύη Κορώνη Μαριάννα Μποζαντζόγλου
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1430
Δευτέρα 19 : 1130
Τετάρτη 21 : 1430
Πέμπτη 22: 1130
Παρασκευή 23: 1430
Σάββατο 24: 1130
Κυριακή 25: 1600

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από τη Δευτέρα 19/7 που θα έχει αγγλικούς.

Ρόζα Κάιρο

Το Ρόζα Κάιρο είναι μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε σχεδόν αποκλειστικά από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Εκτός όμως απ’ αυτό, είναι μια ταινία για ένα κοινόβιο όπου μέσα μένουν πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και το πως αυτό δρα προστατευτικά απέναντι στον έξω κόσμο που μπορεί να είναι εχθρικός απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό. Το Ρόζα Κάιρο είναι μια ταινία για την διαρκώς απειλούμενη νεανική αθωότητα που παρά την απερισκεψία της παραμένει συναισθηματική.
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 14’

Συνετελεστές:
Σενάριο Σκηνοθεσία: Jaques Simha
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης
Μοντάζ: Μελίσσα Παπαδοπούλου
Ήχος: Δάφνη Φαραζή
Μουσική: Δημήτρης Μεραμβελιωτάκης
Ηθοποιοί: Αντώνης Μαρίνος, Αναστάσης Π. Μελέτης, Mimita, Jerry Scott’s, Βίκυ Μαιδάνογλου, Γιώργος Καίσαρης, Μαρία Δεληγιάννη, Σοφιάννα Ζόγκου, Τατιάνα Σάντσεζ, Γιάννης Αξιώτης
Παραγωγός: Δημήτρης Ασπρολούπος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1130
Δευτέρα 19 : 1430
Τετάρτη 21 : 1300
Πέμπτη 22: 1300
Παρασκευή 23: 1000
Σάββατο 24: 1730
Κυριακή 25: 1600

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς

Trigger Waring: αίμα, πτώματα, θάνατος, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, σεξ, φόνος, βρισιές

Συνάντηση με μία γυναίκα

Όταν βλέπεις κάποιον και μένεις έκθαμβος, ξαφνικά γεμίζεις με την εικόνα του άλλου και σταματάς να βλέπεις οτιδήποτε άλλο. Ξεκινώντας από την τρωτή αβεβαιότητα ψάχνεις επίμονα το παραμικρό ίχνος πραγματικότητας. Προσπαθώντας να δει την Σαράι, την πρώτη ερωμένη της, η Μόνικα, σκηνοθέτης στα 30, μας δείχνει τώρα αυτό που προβάλλει στα μάτια της.

Director: Monica Rovira (as Monica Rovira)
Writer: Monica Rovira (as Monica Rovira)
Stars: Sarai Garcia, Monica Rovira
Runtime: 63 min
Color: Black and White

Σε συνεργασία με το ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.

ΠΡΟΒΟΛH: 25/7 στις 19:30

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς

“SWEAT” | a TSIKNOTEKNO tale

Το “SWEAT” είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι μεταμόρφωσης στην underground rave σκηνή της Αθήνας.

Συνετελεστές:
Σκηνοθεσία Βέρας Χοτζόγλου Ελλάδα / 34’.13” / με χρώμα / 16:9
Παραγωγή: BLNK
Διεύθυνση Παραγωγής: Άλεξ Αραβαντινός, Ιών Καζαντζίδης
Οργάνωση Παραγωγής: YuLiang Liu
Σενάριο: Αλεξ Αραβαντινός, Βέρα Χοτζόγλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βέρα Χοτζόγλου
Ήχος: Ιών Καζαντζίδης
Moντάζ: Βέρα Χοτζόγλου
Sound Design: Βέρα Χοτζόγλου, FRO
Δημόσιες Σχέσεις: Άλεξ Αραβαντινός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Κυριακή 18 : 1000
Δευτέρα 19 : 1300
Πέμπτη 22: 1430
Σάββατο 24: 1300
Κυριακή 25: 1130

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς

Τι είναι ταυτότητα;

To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την queer και LGBTQIA+ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτισμικών πρακτικών.Στο πλαίσιο της φετινής του θεματικής που ερευνά το ερώτημα “Τι είναι ταυτότητα;”, το TQAF παρουσιάζει πέντε έργα video art και μία ταινία που πραγματεύονται το ζήτημα της ταυτότητας, μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές και βιωματικές διαδρομές, εστιάζοντας στο προσωπικό βίωμα και το εκάστοτε κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον που επιδρούν στην κατασκευή και τη διαμόρφωση ταυτοτήτων.

Τα ζητήματα που πραγματεύονται τα έργα διερευνούν το φάσμα της προσωπικής εμπειρίας του σώματος και την πολιτική των ταυτοτήτων, την queer και την trans εμπειρία, την καταγγελία της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης, τη μετανάστευση και την περιθωριοποίηση, την ace ταυτότητα και ορατότητα, καθώς και τα στερεότυπα σε σχέση με το σώμα, τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα.

  1. Duke Aslani – Local Migrant, 2020, video, 5.48
  2. Martin Kαmen- Category, 2020, video, 0.28
  3. Brenda I. Steinecke Soto & Kirstin Burckhardt – VOICES, 2019, 13.40
  4. Virginie Follope – Male Gaze, 2019, 7.41
  5. Emie // Eva-Marie Elg – Ace of Baes, 2016, 33.44
  6. Anna Rimmel – Trannies Revenge 27.15

Συντελεστές: Θωμάς Διάφας, Αριστέα Ρέλλου, Dominic Sylvia Lauren, Βάσια Μαγουλά, Aλέξανδρος Τσώνης, Aicha Josefa Trinidad Gououi, Lucia Garcia Martin, MAx Provenzano, Άννη Τσεβδομαρία, Εύη Μίνου, Magda Vaz, Τζοάννα Πουπάκη

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 18 : (1) + (2) + (3) + (4) + (6) 1430

Δευτέρα 19 : (5) 1000,  (1) + (2) + (3)1130

Τετάρτη 21 : (6)  1000, (2) 1130, (3) + (4) + (5)  1430

Πέμπτη 22: (1) + (2) + (4) 1130, (3) 1300, (6) 1430

Παρασκευή 23: (2) 1130,  (6) 1300, (1) + (4) + (5)  1430

Σάββατο 24: (5) 1000 , (1) + (3) 1130, (2) + (6) 1430,

Κυριακή 25: (2) + (6) 1000, (1)+ (3) + (4) 1300, (5) 1430

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, εκτός από την Τρίτη που θα έχει αγγλικούς.

Trigger Warning: 4. αναφορά σε βιασμό / 6. θάνατος, αυτοκτονία, δολοφονία, flashing images

C.3.3. Όλα τα δέντρα του κήπου

«Ήθελα να δοκιμάσω όλα τα φρούτα απ’ όλα τα δέντρα του κήπου του κόσμου… Και πραγματικά έτσι βγήκα κι έτσι έζησα. Το μόνο μου λάθος ήταν ότι περιορίστηκα τόσο αποκλειστικά στα δέντρα εκείνα που μου φαίνονταν να ‘ναι η ηλιοφώτιστη πλευρά του κήπου…» 

Mια υβριδική performance βασισμένη στoν καταδικασμένο έρωτα του ποιητή, δραματουργού και μυθιστοριογράφου  Oscar Wilde με τον Robert Baldwin Ross (1887), τα χρόνια της φυλάκισης για σοδομισμό, ένα κείμενο 50.000 λέξεων, η κοινωνική απομόνωση ως και τη τελευταία ημέρα της ζωής του στο ξενοδοχείο Hôtel d’Alsace. 126 χρόνια μετά, ηχοτοπία, μια διάχυτη εικονοποιία και παρόντα σώματα μας καλούν ν’ αναζητήσουμε απαντήσεις σε αέναα ερωτήματα, γύρω από ρητορικές gender discrimination. Άραγε η σύγχρονη κοινωνία έχει στ’ αλήθεια ξεπεράσει την ομοφοβική της ταυτότητα;

Concept-Performers:

Dimitra Nikolopoulou -Dimitrios Masouras

Film Director & Director of Photograaphy:

Dimitrios Masouras

Camera Operator:

Eva Zania

Video Editor:

Ninita Kolovea

Music Theme:

“As a boy, I never liked Buffoons

Chamber Works, by Crestfallen

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων(Πειραιώς 100), Αίθουσα Μηχανουργείο

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-23/7 10:00-16:00 24+25/7 10:00-21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:

Η αίθουσα είναι προσβάσιµη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 µ. από τo µετρό “Κεραµεικός”.

DON’T MISS

Pride Drive-in

Η απόλυτη εναλλακτική πρόταση διασκέδασης μετακομίζει σε νέο ανανεωμένο χώρο μία ανάσα από το κέντρο της Αθήνας Το Cίty Drive in/Lunar Space κατεβαίνει στην Πειραιώς στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικού Κόσμου (Πολυκράτους 6-υπαίθριος χώρος όπισθεν του Ελληνικού Κόσμου) και σας περιμένει να τραβήξετε χειρόφρενο στο άγχος της καθημερινότητας και να πατήσετε γκάζι στο γέλιο και τη διασκέδαση. Μέσα στο κέντρο της πόλης στην Πειραιώς μία όαση δροσιάς και φρεσκάδας υποδέχεται εσάς και την παρέα σας προσφέροντας σας μαγικές καλοκαιρινές βραδιές. Στο χώρο που φιλοξενεί την μεγαλύτερη οθόνη της Ευρώπης διάστασης 15 μέτρων και υπερσύγχρονα μέσα προβολής, το City Drive in προσφέρει την απόλυτη ευκρίνεια στην προβολή και εμπειρία θέασης σε υπαίθριο σινεμά. Απολαύστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου και κλασικού κινηματογράφου μέσα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

120 Χτύποι το Λεπτό | 120 Beats Per Minute 

Παρίσι, αρχές δεκαετίας 1990. Μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τη θεραπεία ενάντια σε μια άγνωστη, όσο και θανατηφόρα ασθένεια. Ο στόχος τους είναι τα φαρμακευτικά εργαστήρια που ενδεχόμενα περιέχουν κάποιες μορφές θεραπείας, μαζί με σύνθετες άμεσες ενέργειες, πάντα υπό την ελπίδα να σώσουν ζωές αυτής και των επόμενων γενεών.

Blue Is the Warmest Colour | Η Ζωή της Αντέλ

Η Αντέλ (Adèle Exarchopolous), μαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα (Léa Seydoux), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα.
Ο Abdellatif Kechiche για ακόμη μια φορά μετά το “Games of Love and Chance” επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών ανακαλύψεων. Η σκηνοθετική του μαεστρία, επιβεβαιώνεται στη δημιουργική διαχείριση της χρονικής διάρκειας της ταινίας, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την εξέλιξη των χαρακτήρων, αλλά και την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και εντάσεων.
Η προβολή των ταινιών είναι δωρεάν.
Κράτηση εισιτηρίων μέσω Viva

ΧΩΡΟΣ: City Drive-in Ελληνικός Κόσμος

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 24/7 στις 21:00

Comic Relief – Pride Edition

Μια χούφτα κωμικ@ αποστειρώνουν κι ενώνουν τα μικρόφωνα τους εκτοξεύοντας κωμικά πυρά προς την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα και τον μισογυνισμό, σε μια παράσταση για αυτό που μας ενώνει

Συμμετέχουν:
Κατερίνα Βρανά
Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου
Κύνθια Βουκουβαλίδου
Χριστίνα Βούλγαρη
Κωνσταντίνα Δαούτη
Αθηνά Κεφαλοπούλου
Οδέττη Κουγέα
Ειρήνη Ξυγκάκη

ΧΩΡΟΣ: Mυροβόλος

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 22/7 στις 21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Ο χώρος ειναι προσβάσιμος, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες. Απέχει 650 μ. από τo μετρό “Μεταξουργείο”.

Trigger Warning: ικανοτισμός, χονδροφοβία, χρήση ναρκωτικών, ομοφοβία, PTSD, ρατσισμός, βιασμός, σεξισμός, σεξουαλική κακοποίηση

Δύσκολη
Περίοδος

Stand Up Comedy : “Δύσκολη Περίοδος” H Χριστίνα Βούλγαρη είναι η λεσβία φίλη που θα ήθελες να έχεις. Και με υποδειγματική υπευθυνότητα, λύνει όλες τις απορίες. Κυρίως αυτές που κανείς δεν έχει. Μια κωμική παράσταση κατάλληλη για κάθε δύσκολη περίοδο. Γιατί στις ταινίες οι γυναίκες φοράνε τα πουκάμισα των αντρών; Μήπως οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν το mansplaining; Τι σχέση έχει το σεξ με την γεωμετρία;
Συμμετέχει: Αθηνά Κεφαλοπούλου. Καλεσμένοι: Λευτέρης Κουλώνης και η Ειρήνη Ξυγκάκη

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 25/7 στις 21:00

Trigger Warning: βρισιές, αναφορά σε αλκοόλ και ναρκωτικά, εκφοβισμός, διατροφικές διαταραχές, ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία.

Εξ ονόματος μας

Ποίημα γεννημένο από την κοινωνική και σεξουαλική καταπίεση, αποδίδεται σε μορφή performance με την δημιουγό επι σκηνής να κατονομάζει όλα οσα έχουν περάσει στην επικράτεια της συνενοχής. Την έννοια της ταυτότητας, την πατριαρχία, την σεξουαλική κακοποίηση, την περιθωριοποίηση, την παρενόχληση, τα έμφυλα στερεότυπα. Απογυμνώνουμε, επιτέλους, τόσο τη βία της ταμπέλας όσο και τη βία της σιγής.
Η Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου μετά την έκδοση της πρώτης της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Απνευστί» από τις εκδόσεις Άπαρσις, εξακολουθεί να γράφει βιωματικά. Το Athens Pride Week 2021 δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα ποίημα που φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα τόσο καιρό δικαιολογούμε, καταπίνουμε, συγκαλύπτουμε και νομιμοποιούμε. Το ποίημα αυτό θα αποδοθεί σε μορφή performance, σε συνδυασμό με αυτοσχεδιασμό επί σκηνής υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της ηθοποιού Δώρας Τσάγκα. Απαρνιόμαστε κάθε λογής ταμπέλα, καταδικάζουμε την πατριαρχία, την περιθωριοποίηση , τα έμφυλα στερεότυπα, την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Σπάμε σιωπές, μιλάμε ανοιχτά, κατονομάζουμε, επιτέλους, τους θύτες.

Συντελεστές: Σπηλιωτοπούλου Μαρίνα

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 23/7 στις 21:00

ΧΩΡΟΣ: Shamone
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Ο χώρος είναι προσβάσιμος και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα. Το πεζοδρόμιο δεν διαθέτει ράμπα, ενημερώστε μας για να διαθέσουμε φορητή. Απέχει 350 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

Lick My Poetry

Οι διοργανωτές του Poetry Slam Gr, Μάκης Μούλος και Μαρία Μπάκα, παρουσιάζουν την ποιητική performance “Lick My Poetry”, ένα show που συνδιάζει την προφορική, σύγχρονη ποίηση, με μουσική και audiovisuals. Στη διάρκεια του “Lick My Poetry” θα εμφανιστούν επιλεγμένοι slammers και θα ερμηνευτούν κείμενα με τη θεματική “Identity” μέσα από προσωπικές ιστορίες, με βάση την ελευθερία λόγου και συναισθημάτων. Οι spoken word artists Μάκης και Μαρία θα καθοδηγήσουν το show ερμηνεύοντας ποιήματά τους, σε συνεργασία με ποιητές και ποίητριες που έχουν καταξιωθεί μέσα από τον χώρο του Poetry Slam Gr.
Μια εμπλοκή ποιημάτων που υπόσχεται ότι θα οδηγήσει σε πολλά συναισθήματα και safe καρδιοχτυπήματα.

ΧΩΡΟΣ: Shamone

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 23/7 στις 21:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Ο χώρος είναι προσβάσιμος και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα. Το πεζοδρόμιο δεν διαθέτει ράμπα, ενημερώστε μας για να διαθέσουμε φορητή. Απέχει 350 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

Παροχή εξετάσεων HIV στο Athens Pride Week

Τα κέντρα πρόληψης και εξέτασης «Checkopint» ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το Νοέμβριο του 2012, παρέχοντας δωρεάν και ανώνυμα, γρήγορο τεστ για HIV και ηπατίτιδες B και C. Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο του «rapid test» η οποία δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό, με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Επίσης, έχεις την δυνατότητα να συζητήσεις με το εξειδικευμένο προσωπικό μας για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας. Εδώ και πολλά χρόνια, το Checkpoint έχει ενεργή παρουσία στο Athens Pride Week και την ημέρα διεξαγωγής του Athens Pride. Σε καλούμε λοιπόν, να έρθεις να μας βρεις και φέτος στο χώρο της Τεχνόπολις στο πλαίσιο του Athens Pride Week για να εξεταστείς. Μη ξεχνάς, ότι ένα δάχτυλο αρκεί!

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 23-25/07

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), Προάυλιο Παρατηρητηρίου.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η Τεχνόπολη είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

τα ΠΡΩΙΝΑ σου

τα ΠΡΩΙΝΑ σου και το POP UP OPEN AIR LIVE STUDIO του MUSICA RADIO έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το MUSICA RADIO ξεκίνησε ως μία σκέψη το καλοκαίρι του 2009 και κατέληξε τον Φεβρουάριο του 2015 να γίνει πράξη μετά από αρκετή έρευνα και συλλογική εργασία από διαφορετικές προσωπικότητες.

Το MUSICA RADIO είναι ένα μουσικό «κανάλι» που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική και τις τέχνες. Στο ξεκίνημα του στηρίχτηκε σε δύο άξονες. Τη ΜΟΥΣΙΚΗ (live RADIO) και τις ΤΕΧΝΕΣ (web). Στην πορεία, ψάξαμε, εξελίξαμε και δημιουργήσαμε νέα «κανάλια» έκφρασης. Η ανάδειξη μας έως ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα μουσικά project μας «ανάγκασε» να εξελίξουμε τους δύο πρώτους άξονες (RADIO & WEB), να σχεδιάσουμε τον τρίτο, ΕΙΚΟΝΑ (VIDEO), να δημιουργήσουμε ακόμη δύο και να τα βάλουμε κάτω από την «ομπρέλα» ενός κοινού ονόματος… του MUSICA_Project

Σέμης Πετράκης (Radio Producer)
Ζωή Κακοτρίχη (Radio Producer)
Νεφέλη Πετράκη (Site)
Κωνσταντίνα Καρατζόγλου (Site)
Θανάσης Εξίκης (Thanassis_Epsilon) (Dj)
Τόλης Παλάτζας (Tolis Q) (Dj)
Σπύρος Λουργιώτης (Dualism) (Dj)

ΧΩΡΟΣ: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), στο Προαύλιο του Μηχανουργείου.

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18/07 στις 11:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Η Τεχνόπολη είναι προσβάσιμη, διαθέτει αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

Η Τέχνη του Shibari – Ερωτικό Ιαπωνικό Δέσιµο

Είµαστε µία µικρή οµάδα ανθρώπων µε πάθος για τα σχοινιά. Μία χούφτα ανθρώπων που αποφάσισαν να δηµιουργήσουν αυτή την οµάδα για να µοιραστούν το ενδιαφέρον τους για τα σχοινιά, αλλά και τις αξίες και τις οπτικές τους µε άλλους ανθρώπους. Διοργανώνουµε παραστάσεις, σεµινάρια, ανοιχτά µαθήµατα, ιδιαίτερα µαθήµατα, φωτογραφήσεις και βραδιές εξάσκησης και ανταλλαγής εµπειριών µε σχοινιά. Διαθέτουµε έναν µικρό χώρο στην Αθήνα, που µπορεί να δοθεί για πρακτική εξάσκηση, µαθήµατα, µικρά rope jams και φωτογραφήσεις.
Είναι τιµή µας να έχουµε συνεργαστεί µε µερικούς από τους καλύτερους καλλιτέχνες του σχοινιού σε παγκόσµιο επίπεδο.

  • Στην παρουσίαση θα µιλήσουµε σχετικά µε τα παρακάτω:
  • Ιστορία του Σιµπάρι
  • Διαφορετικά στυλ
  • Διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των σχοινιών
  • Η πλευρά αυτού που δένει / Η πλευρά αυτού που δένεται – Επικοινωνία / Διαπραγµάτευση
  • Συναίνεση
  • Επίγνωση των ρίσκων
  • Είδη σχοινιών / Επεξεργασία / Απολύµανση
  • Πώς να ξεκινήσετε

ΧΩΡΟΣ: Χώρος Τέχνης Ρίζωμα
ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 25/07 στις 19:00-21:00

Touch

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κοινωνικοί περιορισμοί και η απομόνωση δημιούργησαν μια ανάγκη για επαφή και τρυφερότητα. Οι άνθρωποι το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ αλλά διστάζουν να το εκφράσουν. Αυτή ήταν η κύρια έμπνευσή μας για την performance ‘TOUCH’. Οι performers κινούνται σε μια συνεχή ροή με σκοπό να διατηρήσουν την σωματική επαφή μεταξύ τους καθ’ όλη τη διάρκεια. Εξερευνούν τα σώματα, γεμίζουν χρωματιστά αγγίγματα, αγκαλιές και φιλιά. Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στο ταμπού που υπάρχει στην κοινωνία για την εκδήλωση τρυφερότητας και αγάπης στον δημόσιο χώρο, για τα queer και τα non-queer άτομα. Επίσης, στοχεύουμε στο να ανοίξει ένας διάλογος για το polyamory και τις αυξημένες ανάγκες για ερωτισμό λόγω της πανδημίας.

Performers:
Κορίνα Βασιλάκη
Ρεν Αναστασίου
Ιόνυ Μοσχοβάκου
Χάρης Δήμος
Concept & Direction by Ρεν Αναστασίου
Assistant Director Ειρήνη Αχιλλέως

ΧΩΡΟΣ: Θησείο, έξοδος Ηλεκτρικού

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 22/7 στις 18:00

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
O σταθμός διαθέτει αναπηρική τουαλέτα

DIGITAL

APW Dance Challenge

by Rainbow Dancers

Ο Δημήτρης Κοκκόνης δημιούργησε ένα social media challenge, μια μικρή χορογραφία στο τραγούδι Mοntero του Lil NasX. Έτσι τα άτομα που δεν μπορούν να παραστούν στο Athens Pride Week, μπορούν συμμετέχουν παίρνοντας μέρος στο Challenge και κάνοντας post με το δικό τους βίντεο στα Social Media.

#AthensPrideDanceChallenge

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: ALL SUMMER
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Στα βίντεο εκμάθησης της χορογραφίας θα συμπεριλαμβάνεται και χορογραφία για καθιστά άτομα.

Akuarius – Out of this World feat. Tereza & Friends

Καλως ηρθες στον κοσμο του Akuarius – Ένα visual concert ηλεκτρονικής μουσικής σε συμμετοχή της Τερέζας και άλλων φίλων με με κομμάτια από το πρώτο άλμπουμ του Akuarius’ με τίτλο “Extended Play” αλλά και νέα μουσική από το νέο άλμπουμ “Out of this World” που έρχεται σύντομα.

Η συναυλία περιέχει 9 performance music videos – ένα mix ηλεκτρονικής μουσικής με σκοπό να διασκεδάσει και ίσως να προβληματίσει για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Ο Akuarius είναι ανεξάρτητος μουσικός παραγωγός / visual artist και είναι ενεργός από το 2011. Η μουσική αποκτά υπόσταση σε συνεργασία με την Τερέζα (ηθοποιός) όπως και με κάποιους ακόμη ταλαντούχους φίλους όπως η Katia (Static), η Sonia (Beep RMX) και η Mary Sunshine (Guest στο Lovely Bitch RMX).

Credits:
Creative Direction & coordination: Akuarius & Tereza
Music & Video by: Akuarius
Performances by: Akuarius, Tereza, Sonia, Katia, Mary Sunshine
Dancers: Joanna, Jan VanGuards: Dinos, Alex
Find more about us:

Akuarius | Website(www.akuarius.gr), Instagram (instagram.com/akuarius), FB Page (facebook.com/Akuarius), Spotify (https://open.spotify.com/artist/3sbTfEbI5kVTIGKAAj9OK8)

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Διαθέτει αγγλικούς υπότιτλους

Trigger Warning: πόλεμος, βία, απαγωγή, ατμοσφαιρικό, βρισιές

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 21/07 στις 21:00 και θα µεταδοθεί απο την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη.

Αυτοπροστασία, Αυτοάμυνα & Αυτοεκτίμηση

Αυτοπροστασία και αυτοάμυνα ενάντια στην έμφυλη βία. Πώς βάζω τα όριά μου και πώς την αντιμετωπίζω; Ποιες είναι οι σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζομαι για να προστατεύσω τ@ εαυτ@ μου; Προτάσεις, λύσεις και απαντήσεις από επαγγελματίες εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες του Fight Back Club & Owls Club.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Η ψηφιακή συζήτηση/παρουσίαση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Από το σώμα στο νου: Η μαχητική προπόνηση ως σωματική/ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση & διαχείριση ορίων.
  2. Τα 4F της αντίδρασης: Fight – Flight – Freeze – Fawn
  3. Ιεραρχική πυραμίδα αναμέτρησης:
    Νοοτροπία
    Τακτική
    Δεξιότητες
    Εξοπλισμός
  4. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε:
    Πολεμικές Τέχνες
    Μαχητικά Αθλήματα
    Αυτοπροστασία & Αυτοάμυνα
    Αυτοπροστασία & Αυτοάμυνα Γυναικών/Θηλυκοτήτων
  5. Τα οφέλη της διαθεματικής εκπαίδευσης στην αυτοπροστασία & αυτοάμυνα.
  6. Τι χαρακτηριστικά αναζητώ σε μία ομάδα αυτοάμυνας;

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (pre-recorded αλλά με live commentary)

  1. Κύκλος αναμέτρησης:
    Αυτοπροστασία: Αντίληψη & Εκτίμηση κινδύνου (Άσκηση)
    Οριοθέτηση: Έλεγχος απόστασης & Λεκτική αποκλιμάκωση (Άσκηση)
    Αυτοάμυνα: Πρώτο χτύπημα & Επιλογή στόχων (Άσκηση)
    Διαφυγή: Εξουδετέρωση & Ασφαλής απομάκρυνση (Άσκηση)
  2. Μαχητική Τεχνική:
    Στάση
    Απόσταση
    Βλεμματική επαφή
    Φωνή
    Στόχοι
    Ασύμμετρη αντεπίθεση
    Παραπλάνηση
    Απεμπλοκή
  3. Διαφορά Τεχνικής και Δεξιότητας: Γιατί η δεξιότητα είναι πιο σημαντική;
  4. Scramble & Shock: Η επαφή με τη βία και η ψυχολογική υπέρβαση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΑΣ

  1. Η γέννηση του Fight Back Club και τα μελλοντικά σχέδια.
  2. Η γνωριμία και η συνεργασία με το Owls Club.

ASK THE COACHES (Q & A)

  1. Λήψη ερωτήσεων μέσω του Zoom chat κατά τη διάρκεια της εισήγησης, αυστηρά σχετικά με τις θεματικές που αναπτύξαμε
  2. Extra χρόνος για λίγες περαιτέρω ερωτήσεις που μπορεί να μην έχουν καλυφθεί από τις θεματικές

Η δράση θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά, για να πάρετε μέρος απαιτείται προεγγραφή.

Συντελεστές/ριες: Fight Back Club & Owls Club

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18 & 19/07 – 18:00

CONNECT YOUR CITY APP FOR ATHENS PRIDE WEEK

Το Athens Pride και το CONNECT YOUR CITY ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν διαδραστικά challenges μέσα από την ομώνυμη εφαρμογή. Μοιράσου μαζί μας τις στιγμές που σε συγκίνησαν, σε γέμισαν χαρά, σου έδωσαν ενέργεια στο φετινό Athens Pride Week!

Η ετεροκανονικότητα, η αορατότητα και…
άλλες ιστορίες τρόμου για μεγάλους και παιδιά.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι παρουσιάζεται διαδικτυακά και απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω βιωματικών διαδικασιών θα διερευνηθεί η επίδραση της ετεροκανονικότητας και το πώς επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα, από το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα μέχρι την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικών με τον μαθητικό πληθυσμό και τους γονείς.

Η ετεροκανονικότητα είναι ένα σύστημα που λειτουργεί για να κανονικοποιεί συμπεριφορές και κοινωνικές προσδοκίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπόθεση της ετεροφυλοφιλίας και με την προσκόλληση σε ένα αυστηρά δυαδικό φύλο. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτισμικής ατμόσφαιρας σχετικά με τη σεξουαλικότητα στη δυτική κουλτούρα σχετίζεται με την τεκνοποίηση, τη θρησκεία και την εναρμόνιση με τους ρόλους των φύλων. Το δυαδικό φύλο, η αναγνώριση ότι υπάρχουν άντρες και γυναίκες (αγόρια και κορίτσια) και τίποτε άλλο ενδιάμεσο, είναι ζωτικής σημασίας σε ένα σύστημα ετεροκανονικότητας. Όσες/-σοι δεν ακολουθούν αυτές τις κανονικοποιημένες προσδοκίες αποκτούν την ταμπέλα του «μη φυσιολογικής/-κού» και της/του «αφύσικης/-κου». Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι μόνο άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να αμφισβητήσουν αυτά τα πρότυπα, οπότε αυτά εκλαμβάνονται ως «φυσιολογικά» ή «φυσικά» και φαινομενικά παγιώνονται στην κοινωνική μας συνείδηση ως «αντικειμενική αλήθεια» (Hombat trainees manual*). Ο αντίκτυπος της ετεροκανονικότητας είναι σοβαρός. Για την ακρίβεια, είναι ισχυρός, αποπνικτικός και περιοριστικός. Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να αναγνωρίσουμε τις επιδράσεις της ετεροκανονικότητας στο σύνολο της συμπεριφοράς αλλά και της διαμόρφωσης της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών, να παρατηρηθεί πώς διαμορφώνει στάσεις, αντιλήψεις και σχέσεις και να διατυπωθούν τρόποι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις ανάμεσα στις οποίες είναι το στίγμα, η ομοφοβία και η τρανσφοβία, το ψυχικό αδιέξοδο και η ψυχική ασθένεια, η αορατότητα.

*Το Ευρωπαϊκό έργο “Combating HOMophoBic And Transphobic bullying in schools – HOMBAT” έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και βιώσιμου πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιθουανία στο οποίο ενεργή συμμετοχή είχε το «Πολύχρωμο Σχολείο». Ομάδα εκπαιδευτριών Πολύχρωμου Σχολείου

Για τη συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή.

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 19/06 στις 18:00

YourLove! YourStory!

Το Fabric Republic στο πλαίσιο του Athens Pride Week 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δημιούργησε μια συλλογή που μοιράζεται τη δική σου ιστορία. Κάθε ρούχο κρύβει μια ιστορία και δημιουργεί συναισθήματα, αυτά τα ρούχα δεν κρύβουν τίποτα γιατί Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ πρέπει να ακούγονται! Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη της γραμμής ”11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”
Τα συλλεκτικά T-shirts είναι διαθέσιμα στο
www.fabricrepublic.store

Η δράση θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά.

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: 18-25/07

Σ’ αγαπώ
τρελλά

Κύκλος ταινιών LGTBI+ μικρού μήκους
Αυτόν τον Ιούλιο, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε στο καλά μας στο Vimeo τις μικρού μήκους ταινίες LGTBI+ του κύκλου «Σ’ αγαπώ τρελλά». Μέσα από οκτώ εξαιρετικές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κινηματογραφικές προτάσεις, λόγω της θεματικής τους ποικιλίας, των πρωταγωνιστών και του ιδιώματος τους, θα παρακολουθήσετε ιστορίες που προκαλούν τον προβληματισμό γύρω από την ταυτότητα φύλου, τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και την διεμφυλικότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από 6 ως 8 Ιουλίου Μια άγρια αφιέρωση
Από 9 ως 11 Ιουλίου Μετά επίσης
Από 13 ως 15 Ιουλίου Σου
Από 16 ως 18 Ιουλίου Βίκτωρ ΧΧ
Από 20 ως 22 Ιουλίου Τραγουδώντας στις ταράτσες Από 23 ως 25 Ιουλίου SNAP
Από 27 ως 29 Ιουλίου Άλμα
Από 30 Ιουλίου ως 1η Αυγούστου
Το σώμα της γυναίκας χωρίς σκιά
Γιορτάστε μαζί μας τη διαφορετικότητα!

Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στα ισπανικά με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων μεταξύ αγγλικής, πορτογαλικής και ισπανικής γλώσσας, στο κανάλι του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Vimeo, για 48 ώρες, από τις 21.00 ώρα Ελλάδος της πρώτης μέρας που αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Queer Food Identities

«Πες μου τι τρως και θα σου πω τι είσαι», έγραψε ο Brillat-Savarin τον 18ο αιώνα. Είμαστε αυτό που τρώμε, και είμαστε αυτό που δεν τρώμε. Αλλά τρώμε τόσα διαφορετικά φαγητά! Έχουν κάποια σημασία?
Τα φαγητά που επιλέγουμε, μαγειρεύουμε και τρώμε αντιπροσωπεύουν το τι είμαστε. Εκφράζουμε τον εαυτό μας και την ταυτότητά μας μέσω των επιλογών που κάνουμε. Το φαγητό μπορεί να είναι “καλό” και “κακό”, “αηδιαστικό” και “απολαυστικό”, “απλό” και “αξιοσημείωτο”, και όλα αυτά μας βοηθούν να ανακαλύψουμε κομμάτια του εαυτού μας και της θέσης μας στον κόσμο. 
Υπάρχουν τόσα πολλά στερεότυπα γύρω από το queer φαγητό –και την queer ταυτότητα! Τα rainbow cupcakes είναι διασκεδαστικά, αλλά δεν είμαστε μόνο αυτό! 
Δεν αρέσουν σε όλες τις γυναίκες οι σαλάτες. Δεν αρέσει σε όλους τους άντρες το κρέας. Δεν είναι όλες οι ομοφυλόφιλες γυναίκες vegan χορτοφάγοι και δεν προτιμούν όλοι οι ομοφυλόφιλοι άντρες χρωματιστά κοκτέιλ. Ας σπάσουμε τα στερεότυπα! Εκφράστε την queer ταυτότητά σας με το να μοιραστείτε φωτογραφίες και ιστορίες γύρω από τα δικά σας φαγητά, απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι queer φαγητό για σας». Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Σκεφτείτε, αν η queer ταυτότητά σας ήταν ένα φαγητό, ποιο θα ήταν αυτό? Μπορεί να είναι οτιδήποτε, κάτι που τρώτε καθημερινά γιατί σας εκφράζει, κάτι που φάγατε εκείνη την πρώτη φορά που μοιραστήκατε την ταυτότητά σας με κάποιον, κάτι με το οποίο μεγαλώσατε και μισείτε. Μπορεί να είναι μια απλή σοκολάτα από το περίπτερο ή το γαστρονομικό δείπνο που απολαύσατε σε κάποια γιορτή΄μπορεί να είναι το έτοιμο φαγητό από το μαγαζάκι της γειτονιάς σας όπου αισθάνεστε πάντα ότι σας αποδέχονται για αυτό που είστε. Το φαγητό που τρώτε όταν αισθάνεστε μοναξιά. Το φαγητό που μαγειρεύετε για τους ανθρώπους που σας αγαπούν χωρίς όρους. 
Μοιραστείτε μαζί μας, και εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας όλες αυτές τις φωτογραφίες και ιστορίες γύρω από το φαγητό και ας δημιουργήσουμε μαζί τη δική μας queer food culture! Σε αυτόν τον ασφαλή και διασκεδαστικό διαδικτυακό χώρο, μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα την queer ταυτότητά σας, μέσω του φαγητού και να δούμε όλοι ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά απ’ ότι νομίζαμε.

Χρησιμοποιήστε τα hashtags #GreekQueerFoodIdentities #PrideFoodStories στο Instagram ή στείλτε μας ένα email στο [email protected].

Fresh Flare

ΛΟΑΤΚΙ+ Ταινίες Μικρού Μήκους από τη Βρετανία και το καταξιωμένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ BFI Flare του Λονδίνου

To British Council και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεργάζονται ξανά και συμμετέχουν στις δράσεις του Athens Pride, με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας, για μια σειρά δωρεάν online προβολών που θα συστήσουν στο ελληνικό κοινό ταλαντούχες και θαρραλέες queer φωνές από το σινεμά μικρού μήκους της Βρετανίας.
Το Fresh Flare είναι διεθνές πρόγραμμα του British Council, σε συνεργασία το BFI Flare και παρουσιάζεται ως ένα ταξίδι: διασχίζει τη Βρετανία και περνά τα σύνορά της, από αστικές εκτάσεις έως απέραντα αγροτικά τοπία, από τα πανύψηλα ρετιρέ έως τα θρυμματισμένα συγκροτήματα κατοικιών, και μέσα από Εκκλησίες, νυχτερινά κλαμπ, πισίνες και κομμωτήρια. Πρόκειται για ένα ταξίδι από την καταπίεση και την ντροπή προς την απελευθέρωση, τη γιορτή και την αποδοχή. Παρ’ όλο που αυτό το ταξίδι δεν είναι πάντοτε εύκολο, οι ταινίες του προγράμματος εξυμνούν το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, την απόσταση που ακόμα μένει να διανύσουμε, και τη σημασία της ελευθερίας και της ένταξης ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Οι ταινίες μικρού μήκους θα φιλοξενηθούν από τις 18 έως και τις 25 Ιουλίου και θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ στην ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας online.aiff.gr,  με την υποστήριξη του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ FRESH FLARE

CRASHING WAVES, της  Έμμα Γκίλμπερτσον (2018, 4’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δύο νεαροί άντρες, μέλη της εργατικής τάξης, εξερευνούν την οικειότητα και την ευπάθεια των σχέσεων σε ένα μαχητικό χορό, στο φόντο μιας υποβαθμισμένης περιοχής, ρισκάροντας τα πάντα υπό τον έλεγχο μιας ασφυκτικής και μονίμως επικριτικής κοινότητας.
Έχοντας γυριστεί για λογαριασμό του προγράμματος “Random Acts, Channel 4 UK’ s arts shorts” η Γκίλμπερτσον διερευνά με το φιλμ της κινηματογραφικά τις αντιθέσεις μεταξύ αστικής φθοράς και χορευτικής ομορφιάς προκειμένου να διηγηθεί μια ιστορία queer της εργατικής τάξης χωρίς λόγια.Μια BFI/British Council FiveFilms4Freedom ταινία.

LANDLINE,τουΜατ Χάουτον (2018,12’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μέσα από μια σειρά καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών και αναδομητικών οπτικών μέσων, η ταινία “Landline” χρησιμοποιεί τη μοναδική στην Αγγλία γραμμή βοήθειας για τους γκέι αγρότες ως φακό μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε τις δοκιμασίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στη βρετανική αγροτική κοινότητα.
Πανέμορφα κινηματογραφημένο από τον Τζέιμς Μπλαν, το ήσυχα στοχαστικό και οδυνηρό ντοκιμαντέρ του Χάουτον απεικονίζει μαρτυρίες παρμένες από την πραγματική ζωή. Το αποτέλεσμα είναι μια τέλεια αποτύπωση της queer ζωής στις αγροτικές κοινότητες, και μια διαχρονική υπενθύμιση των αγώνων που δεν έχουν ακόμη κερδηθεί. Μια BFI/British Council FiveFilms4Freedom ταινία.

TREACLE (2019), της Ρόζι Ουέστχοφ (2019, 17’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Όταν οι φιλενάδες Μπέλ και Τζέσι φεύγουν για το Σαββατοκύριακο και μεθυσμένα ερωτοτροπούν, αυτό που φαίνεται ως ένα αμήχανο παραστράτημα στην ακράδαντα ετερόφυλη Τζέσι είναι στην πραγματικότητα μια απίστευτη προδοσία για την αμφιφυλόφιλη Μπελ.
Επιδεικνύοντας μια πανίσχυρη ερμηνεία από την Έιπριλ Κέλεϊ (επίσης συγγραφέα και παραγωγού της ταινίας), το “Treacle” είναι μια σπάνια εξερεύνηση της bi ταυτότητας, και ένα ακόμη πιο σπάνιο πορτραίτο του πώς η διαγραφή των bi μπορεί να προκύψει ακόμη και μέσα στις πιο στενές φιλίες.

ANEMONE, τουΑμρού Αλ-Καντί (2018, 18’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ένας δεύτερης γενιάς Βρετανό-Νιγηριανός έφηβος χρησιμοποιεί τη μαγεία της θαλάσσιας ζωής για να εκφράσει τη διεμφυλική του ταυτότητα στη θρησκόληπτη οικογένειά του. Τέταρτη συνεργασία μεταξύ του σεναριογράφου/σκηνοθέτη Αμρού Αλ-Καντί και της παραγωγού Σαβάνα Τζέιμς-Μπέιλι, η ταινία “Anemone” είναι μια τρυφερή σπουδή πάνω σε έναν νέο άνθρωπο που εξερευνά τη διεμφυλική του ταυτότητα και ανακαλύπτει τη γλώσσα για να εκφραστεί στην οικογένεια του.

MARCO, του Σαλίμ Χαντάντ (2019, 22’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Ομάρ ζει μια μοναχική ζωή στο Λονδίνο. Ένα απόγευμα γνωρίζει τον Μάρκο, έναν Ισπανό φοιτητή που μόλις έχει καταφτάσει στην πόλη. Όσο η βραδιά τους μαζί περνάει, η αλήθεια σχετικά με το ταξίδι του Μάρκο στο Λονδίνο θα αλλάξει τον Ομάρ για πάντα.
Η πρώτη ταινία του αναγνωρισμένου από τους κριτικούς συγγραφέα του μυθιστορήματος “Guapa” συνεχίζει την εξερεύνηση της πολυπλοκότητας των queer Αραβικών ταυτοτήτων που έκαναν το μυθιστόρημά του τόσο ξεχωριστό, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει νέο φως σε ένα διαχρονικό και κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα.

NIGHT OUT, τηςΑμέλια Χασέμι (2018, 10’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το να είσαι έφηβος είναι δύσκολο. Το να προσπαθείς να βρεις ποιος θέλεις να είσαι, είναι ακόμα δυσκολότερο. Καμιά φορά μια νυχτερινή έξοδος μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μια ταινία ενηλικίωσης που ακολουθεί μια 16χρονη μαθήτρια του σχολείου και τους φίλους της σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και σεξουαλικής αφύπνισης.
Ο κινηματογραφικός στοχασμός της Χασέμι πάνω στην αυξανόμενη έλξη διερευνά τις τομές της φυλής, του φύλου και της σεξουαλικότητας με μια ευκρίνεια που αποφεύγει τα κλισέ και καταδεικνύει πως το να βρίσκει κανείς τον εαυτό του μπορεί να είναι σκέτη απόλαυση!

LADIES DAY, της Αβένα Τέιλορ-Σμιθ (2018, 9’) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μια νέα, μαύρη λεσβία περνάει τη μέρα της σε ένα Αφρο-Καραϊβικό κομμωτήριο. Σφύζει από διασκέδαση, γυαλιστερά σπρέι, κουτσομπολιό και γέλιο, αλλά πώς θα αντιμετωπίσει την περιστασιακή ομοφοβία;
Η ταινία “Ladies Day” είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και χαρακτηριστικό κομμάτι ντεμπούτου σκηνοθεσίας που προαναγγέλλει την Τέιλορ-Σμιθ ως μια συναρπαστική καινούργια φωνή στο Βρετανικό σινεμά. Είναι μια ανάθεση των ShortFLIX – a Sky Arts, Creative England σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Νεολαίας.
Μια BFI/British Council FiveFilms4Freedom ταινία. 

Πληροφορίες Προβολής και Προκράτηση Δωρεάν Εισιτηρίων: 
Οι προβολές των ταινιών θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή 18.07.2021 από τις 11.00 πμ έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, 23.59 (μετά τις 00.00 θα αποσυρθούν) για περιορισμένο αριθμό προβολών.
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα και εξασφαλίστε με προκράτηση το δωρεάν εισιτήριό σας από σήμερα στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας online.aiff.gr.

Μετάβαση στο περιεχόμενο