Καταδίκη Κώστα Πλεύρη για ομοφοβία

04/11/2011

 

Διαβάστε το κοινό Δελτίο Τύπου και την εκτενή περίληψη της δίκης της 31ης Οκτωβρίου εδώ

 

Οι οργανώσεις Athens Pride (ΑΡ) και Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και η εξειδικευμένη και σε θέματα δικαστικής υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ιστορική πρώτη καταδικαστική απόφαση για ομοφοβία και ελπίζουν να ακολουθηθεί από μια δεύτερη καταδίκη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κώστας Πλεύρης καταδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου για εξύβριση της Andrea Gilbert, στελέχους του ΕΠΣΕ και Εκπροσώπου του Athens Pride. Στις 16 Ιουλίου 2008 ως εγκαλούμενος σε άλλη δικογραφία αναφερόταν στην Andrea Gilbert ως «αντικοινωνικό στοιχείο» και ως «καυχωμένη ότι εκπροσωπεί τας ομοφυλοφίλους γυναίκας, δηλαδή πρόκειται περί ψυχανωμάλου γενετησίου διεστραμμένου προσώπου, τον οποίον αφού δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν του δενσέβεται και την αλήθειαν». Στη δίκη αυτή, μάρτυρας κατηγορίας ήταν η Ευαγγελία Βλάμη εκπρόσωπος της Lesb.Equal – Λεσβίες για την Ισότητα, ενώ η μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Πλεύρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Τζάνη αν και κλητεύθηκε δεν εμφανίστηκε. Ο εισαγγελέας Ιωάννης Μωραϊτάκης ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου (που υποστήριξε τον εαυτόν του χωρίς άλλο δικηγόρο), όπως και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Βασίλης Σωτηρόπουλος και Βασίλης Χειρδάρης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Κώστα Πλεύρη και του επέβαλε ποινή φυλάκισης (6) μηνών με τριετή αναστολή.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, θα εκδικαστεί δεύτερη έγκληση εναντίον του Κώστα Πλεύρη και του εκδότη του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτρη Ζαφειρόπουλου για ομαδική εξύβριση δια του τύπου ομοερωτικών ατόμων με τη δημοσίευση στις 24 και 27 Δεκεμβρίου 2009 υπομνήματος του πρώτου με τίτλο «Η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή» προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (όπου εκκρεμεί πειθαρχική δίωξή του). Πολιτικώς ενάγοντες είναι οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος (στελέχος του ΕΠΣΕ), Ευαγγελία Βλάμη, Andrea Gilbert, και Δημήτρης Τσαμπρούνης (Εκπρόσωπος του Athens Pride).

 

Διαβάστε το κοινό Δελτίο Τύπου και την εκτενή περίληψη της δίκης της 31ης Οκτωβρίου εδώ

 

Σχετικοί δικτυακοί τόποι:

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1402_dikes_plevri_omoerotofovia_greek.doc

www.olke.org

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο