Ψεύδη Ελλάδας σε ΟΗΕ για δήθεν προστασία σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

10/03/2012

ATHENS PRIDE
www.athenspride.eu

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαλκοκονδύλη 25, 104 32 Αθήνα, τηλ. 2105237408 κιν. 6947434353
e-mail: [email protected] ιστοσελίδα: www.olke.org

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: [email protected]r ιστοσελίδα: cm.greekhelsinki.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Μαρτίου 2012

 

Ψεύδη Ελλάδας σε ΟΗΕ για δήθεν προστασία σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων Athens Pride (ΑΡ) και Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) καθώς και η εξειδικευμένη και σε θέματα δικαστικής υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλουν τις κραυγαλέα ψευδές δηλώσεις του Πρέσβη Γεώργιου Κακλίκη στον ΟΗΕ.

Αποκαλυπτικές ως προς την «αμέριστη» προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας Πρέσβη Γ. Κακλίκη κατά τη διάρκεια της 19ης Συνέλευσης του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου 2012.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής (δείτε και το σχετικό βίντεο http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/2012/03/greece-item-2-13th-meeting-19th-session-human-rights-council.html):

«Όσον αφορά τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η Ελλάδα έχει ισχυρή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, η οποία απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Επιπροσθέτως, η Ελληνική κυβέρνηση, κατά την τρέχουσα περίοδο εξετάζει το θέμα της αναγνώρισης των ζευγαριών του ιδίου φύλου. Θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειές σας σε αυτό το πεδίο και σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε την δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ποια «ισχυρή» νομοθεσία κατά των διακρίσεων αναφέρεται ο κ Κακλίκης; Σε αυτή που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη ή στο πολυαναμενόμενο Σ/Ν «Καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που κολοβωμένο ήλθε και απήλθε στη Βουλή με το φόβο της καταψήφισης; Η Ελλάδα όφειλε να έχει ήδη ενσωματώσει στη νομοθεσία της από τις 28 Νοεμβρίου 2008 τη δεσμευτική απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει υπερψηφίσει.
Δυστυχώς, δηλώσεις σαν κι αυτές του κ. Κακλίκη περισσότερο παραπέμπουν σε φιέστα παραπληροφόρησης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας παρά σε σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά της Πολιτείας και των εκπροσώπων της απέναντι στις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά, διαφυλικά και διεμφυλικά άτομα. Η Πολιτεία δεν έχει κάνει εντός Ελλάδας τίποτα απολύτως κατά της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους. Αντιθέτως, φροντίζει να διαλαλεί στο εξωτερικό – μέσω των εκπροσώπων της – δήθεν «ισχυρές νομοθεσίες» κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Όσο για το θέμα της αναγνώρισης των ζευγαριών του ίδιου φύλου, η Ελλάδα δήλωσε πως δήθεν αυτή την εποχή το εξετάζει (!!!) τη στιγμή που το σχέδιο νόμου για ένα Σύμφωνο Συμβίωσης χωρίς διακρίσεις, έτοιμο από το Δεκέμβριο 2010, αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα, στις 29 Μαΐου 2011, είχε δεσμευθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εξετάζει τις δύο σχετικές προσφυγές (υποθέσεις Βαλλιανάτος – Μυλωνάς κατά Ελλάδας και C.S. και άλλοι κατά Ελλάδας), πως θα είχε «ανακοινώσει τις αποφάσεις της εντός του 2011 ύστερα από διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου». Την ίδια δέσμευση επανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε επιστολή που μας είχε στείλει στις 22 Ιουλίου 2011. Προφανώς, και τότε ψευδόταν και τώρα ψεύδεται.

Η φαρσοκωμωδία συνεχίστηκε στις 7 Μαρτίου 2012 με την ελληνική αντιπροσωπεία να επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα, στην παρουσίαση ψευδών στοιχείων. Διά στόματος Κακλίκη πληροφορηθήκαμε ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφασίσει την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών, πρώτα θα παραπέμψει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση στο αόριστο μέλλον! Επιπροσθέτως, μάθαμε ότι πρώτον ήδη ισχύει νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα, με αναφορά στο νόμο 3304/2005, χωρίς όμως να παρατεθεί ούτε μια ενδεικτική απόφαση εφαρμογής του -γιατί δεν υπάρχει καμία-, και ότι δεύτερον οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανα

τολισμού θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο κατά της ξενοφοβίας [sic].

Δείτε και το σχετικό βίντεο http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/2012/03/panel-discussion-sexual-orientation-and-gender-identity.html μετά από μία ώρα και 42 λεπτά θα φτάσετε στις νέες ψευδείς δηλώσεις του κ Κακλίκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο