Πορτογαλία: Πρόεδρος εναντίον κοινοβουλίου για τον ομόφυλο γάμο

18/03/2010

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ψηφίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά ο συντηρητικός Πρόεδρος παραπέμπει το νόμο στο συνταγματικό δικαστήριο ! 
 
Ο πορτογάλος πρόεδρος Anibal Cavaco Silva διαβίβασε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το νομοσχέδιο για τον γκέι γάμο, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Diario de Noticias.
 
Ο Cavaco Silva ζήτησε από το Δικαστήριο να ελέγξει τη συνταγματικότητα των τεσσάρων από τα πέντε άρθρα του νομοσχεδίου. Το άρθρο 3, το οποίο και δεν διαβιβάστηκε, απαγορεύει στα παντρεμένα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά.
 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί κατά του γάμου  ζευγαριών ίδιου φύλου. Με μια οριακή απόφαση πλειοψηφίας 3-2 του περασμένου έτους, το δικαστήριο αρνήθηκε το δικαίωμα στο γάμο σε ένα ζευγάρι λεσβιών, παρά τη διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.  
 
Το Εθνικό Κοινοβούλιο, στο οποίο πλειοψηφεί το σοσιαλιστικό κόμμα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Jose Socrates, ενέκρινε το μέτρο στις 11 Φεβρουαρίου.  
 
Το συντηρητικό κόμμα PSD του Cavaco Silva αντιτίθεται στο να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου. […]
 
Αν και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν το 2005 πέρασε νομοσχέδιο για τον  γκέι γάμο στη γειτονική Ισπανία, η αντίθεση της εκκλησίας στην Πορτογαλία παρέμεινε ανεκδήλωτη. Ωστόσο, το μέτρο αναμένεται να επικριθεί  έντονα από τον πάπα Βενέδικτο  κατά την επικείμενη επίσκεψή του  το Μάιο στην Πορτογαλία.  
 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πορτογαλίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει περιθώριο 25 ημερών προκειμένου να επανεξετάσει το αίτημα του προέδρου.  
 
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και, πιο πρόσφατα, τη Σουηδία. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο