Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλείται να πάρει θέση για νόμο εναντίον των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία.
Η ρωσική εκστρατεία εναντίον του νόμου που απαγορεύει την «προπαγάνδα της ομοφυλοφιλίας» σε ανηλίκους στοχεύει να επιφέρει θετικές αλλαγές παγκοσμίως.
Χθες, η Irina Fedotova-Fet, μια LGBT ακτιβίστρια, η οποία πέρσι παντρεύτηκε τη σύντροφό της Irina Shipiko στο Τορόντο – αφού πρώτα προσπάθησε να παντρευτεί στο περσινό Gay Pride στη Μόσχα – υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης παραβιάστηκε από το νόμο που απαγορεύει οποιαδήποτε προπαγάνδα για την ομοφυλοφιλία σε ανήλικους.
Ακόμα, αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι έλαβε παρόμοια καταγγελία από τον γκέι ακτιβιστή και συνδιογρανωτή του Gay Pride της Μόσχας Nikolai Baev.
Η τελευταία εκστρατεία στη Μόσχα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, όταν γκέι και λεσβίες ακτιβιστές και ακτιβίστριες επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μια δημόσια δράση κατά της ομοφοβίας στο Ryazan, μια πόλη 180 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν, αφού βγήκαν στο δρόμο με αφίσες που έγραφαν «Η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική» και «Είμαι περήφανος για την ομοφυλοφιλία μου. Ρωτήστε με για αυτό».
Ο Baev και η Fedotova-Fet κρατήθηκαν από την αστυνομία, και αργότερα κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη του αδικήματος «της προώθησης της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους».
Πέρσι τον Απρίλιο, το Δικαστήριο της Ειρήνης στο Ryazan επέβαλε πρόστιμο 1,500 ρούβλια στους δύο ακτιβιστές (περίπου 50 δολάρια). Αργότερα, στις 14 Μαΐου, η απόφαση επικυρώθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, ύστερα από έφεση.
Πριν τρεις μήνες, ο Baev έφερε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, το οποίο εγγυάται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ελπίζει ότι η υπόθεσή του θα αποτελέσει ένα προηγούμενο από το Δικαστήριο για το ζήτημα.
Στην καταγγελία της, η οποία στάλθηκε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η Fedotova-Fet υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίασε το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 19) και κατά των διακρίσεων (άρθρο 26), όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Η ίδια αποφάσισε να υποβάλει την καταγγελία της στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, παρόλο που οι αποφάσεις της δεν είναι επίσημα δεσμευτικές: «Ξέρουμε ότι, λόγω μεγάλου όγκου αδιεκπεραίωτων υποθέσεων, η υπόθεση του Nikolai Baev δεν θα κριθεί σύντομα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και μιας και η διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ πιο γρήγορη, μου φάνηκε ότι έχει περισσότερο νόημα να υποβάλλω την καταγγελία εκεί», δήλωσε η κα Fedotova-Fet στο GayRussia/UK Gay News.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2009, οι Baev, Fedotova-Fet και Nikolai Alexeyev κατέθεσαν καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας ζητώντας να εκτιμήσει την ισχύ του νόμου, που απαγορεύει την προπαγάνδα της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους στο Ryazan, με βάση το ρωσικό σύνταγμα .
Το Ryazan παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη ρωσική περιοχή που εφαρμόζει ένα νόμο ο οποίος απαγορεύει ρητά την προώθηση της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους.
«Αυτός ο νόμος είναι εξωφρενικός: επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν συστηματικά οποιαδήποτε δημόσια δράση των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στην περιοχή αυτή, απλά και μόνο επειδή μπορεί να υπάρχουν ανήλικοι σε κάθε δημόσιο χώρο, ανά πάσα στιγμή», είπε ο κ. Alexeyev.
«Θέλουμε αυτός ο νόμος να κριθεί αντισυνταγματικός στη Ρωσία. Φέρνοντας αυτές τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον ΟΗΕ, στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους λαϊκιστές πολιτικούς, οι οποίοι θα έμπαιναν στον πειρασμό να εφαρμόσουν τις ίδιες πρακτικές κι αλλού στην Ευρώπη – κι εκτός αυτής.
Είναι χαρακτηριστικός στόχος μας από την αρχή, να εκμεταλλευτούμε τις τοπικές μας εκστρατείες στη Ρωσία για να προσπαθήσουν να επιφέρουμε θετικές αλλαγές έξω από τη χώρα μας.
Στην Ευρώπη, η Λιθουανία προσπάθησε πέρυσι να περάσει νομοσχέδιο που εφαρμόζει ανοιχτά διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών απαγορεύοντας "τη δημόσια διάδοση πληροφοριών σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Μετά από πίεση από την Ευρώπη, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Βουλή της Λιθουανίας τελικά υιοθέτησε μια
αναθ]
]>