Συχνά πυκνά ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με ερωτήσείς που αφορούν το πράιντ και όσους/ες το στηρίζουν. Μερικές από αυτές:
{slide=Πώς ξεκίνησε το κίνημα των Pride;}
Το Pride ξεπήδησε από τις ταραχές στις 28 Ιουνίου 1969 που ακολούθησαν μετά από επίθεση της αστυνομίας στο Stonewall Inn, ένα γκέι μπαρ στη Νέα Υόρκη, με στόχο την παρενόχληση των LGBT ατόμων. Αν και επρόκειτο για μια συνήθη πρακτική, οι θαμώνες εκείνο το βράδυ αντέδρασαν και αντεπιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή ενός σημαντικού πλήθους που ζητούσε τα αυτονόητα: την λήξη των παρενόχλησεων από την αστυνομία, την προστασία από τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, την ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και την θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε πορεία για την ανάμνηση των γεγονότων του Stonewall και σιγά σιγά έγινε θεσμός. Σήμερα εκδηλώσεις Pride γίνονται σε όλο τον κόσμο κυρίως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, επίσημος πλεον μηνας του Pride. Στην Αθήνα, με την τωρινή του μορφή γίνεται από το 2005.
{/slide}
{slide=Τι είναι όμως τελικά;}
To Pride είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους και γι’αυτό έχει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Είναι εορτασμός και διαδήλωση ταυτόχρονα αλλά και ένα σημείο αναφοράς της LGBT κοινότητας μέσα στον χρόνο. Το Pride στην Αθήνα είναι μία ολόκληρη μέρα με διάφορες δράσεις. Στην Πλατεία Κλαυθμώνος υπάρχουν περίπτερα υποστηρικτών οργανώσεων και διοργανώνονται δράσεις από το πρωί, ενώ στις 18:00 ξεκινά η μεγάλη Παρέλαση που περνά μπροστά από τη Βουλή. Μετά την παρέλαση ο παλμός παραμένει υψηλός στην Πλατεία Κλαυθμώνος με ένα μεγάλο πάρτυ-συναυλία, ανοιχτό και δωρεάν για όλους/ες. Ο κύριος σκοπός του Athens Pride ειναι η ορατότητα και η θετική προβολή LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία καθώς και των διεκδικήσεων τους. Το βασικό σκεπτικό είναι: Aν δεν είσαι ορατός/η, σε αγνοούν. Αν δεν φαίνεσαι, δεν μπορείς να διεκδικήσεις!
{/slide}
{slide=Τι διεκδικεί η LGBT κοινότητα στην Ελλάδα;}
H LGBT κοινότητα ζητά ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισότερο. Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφίσεξουαλικοί/ες και οι τρανς (διεμφυλικά άτομα) ζητούν ίσες ευκαιρίες στην απολαβή καθώς και την εξάσκηση των δικαιωμάτων αυτών. Τα ίσα δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα να ζουμε χωρις κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και βία. Περιλαμβάνουν επίσης την ισότιμη μεταχείριση σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.
Μερικά παράδειγματα διεκδικήσεων:
– Το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο
– Το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης
– Το δικαίωμα στην τεκνοθεσία
– Το δικαίωμα των τρανς ατόμων να αλλάζουν το κοινωνικό τους φύλο πριν την επέμβαση
– η άρση των διακρίσεων σε θεσμικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο
– η άρση της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και στη τέχνη με αναφορά στον ομοερωτισμό
– η εξάλειψη υβριστικών δηλώσεων και συμπεριφορών εκφοβισμού ακόμα και από επίσημα προσώπα, προς την LGBT κοινότητα
-η προστασία των LGBT νέων και εφήβων από την κακοποίηση είτε στο σχολείο και από το οικογενειακό τους περιβάλλον
{/slide}
{slide=Pride σημαίνει Υπερηφάνεια. Δηλαδή είστε περήφανοι/ες που είστε λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς;}
Ο σεξουλακός μας προσανατολισμός, όποιος και να είναι αυτός, καθώς και η ταυτότητα φύλου δεν είναι λόγοι για να υπερηφανευόμαστε. Είναι ένα χαρακτηριστικό μας, όπως το χρώμα των ματιών. Η Υπερηφάνεια όμως είναι το αντίθετο της ντροπής. Είμαστε λοίπον Περήφανες και Περήφανοι επειδή σε μία κοινωνία που παραμένει ομοφοβική και τρανσφοβική δεν κρυβόμαστε, ζούμε τη ζωή μας όπως θέλουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.
{/slide}
{slide=Είμαι λεσβία αλλά είμαι μια χαρά. Γιατί να έρθω στο Pride;}
Δηλαδή αρκείσαι σε λιγότερα δικαιώματα και λιγότερες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους; Να σου συμπεριφέρονται σαν πολίτης 2ης κατηγορίας; Να δέχεσαι ομοφοβική ή λεσβιοφοβική συμπεριφορά εσύ η ίδια, οι φίλες και οι φίλοι σου; Να ζεις στο ημίφως, στην οικογένεια και στη δουλειά σου; Δε σε πειράζει τίποτα από αυτά; Επιπλέον, στο Athens Pride δεν συμμετέχουμε μόνο για μας που είμαστε "μια χαρά" αλλα για αυτούς και αυτές που από φοβό και ντροπή δεν μπορουν να το κανούν, είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλα μέρη του πλανήτη.
{/slide}
{slide=Είμαι γκει αλλά δε θέλω καμία σχέση με τις κραγμένες-τρανς-τραβεστί κλπ που μαζεύονται στο Pride;}
Τότε αναπαράγεις την ομοφοβία και την τρανσφοβία πολλών ετεροφυλόφιλων, την οποία λούζεσ
αι κι εσύ. Το Pride είναι για όλες και όλους και όχι μόνο για άτομα που έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Το νόημα είναι ο καθένας και η καθεμία να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να επιτρέπει στους άλλους να κάνουν το ίδιο.
{/slide}
{slide=Είμαι ετεροφυλόφιλος/η. Γιατί να έρθω στο Pride;}
Γιατί υποστηρίζεις τα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και πιστεύεις ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και ιδιαίρετα. Γιατί μπορεί να έχεις φίλους, γνωστές ή και συγγενείς που είναι LGBT. Γιατί πιστεύεις ότι κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός και κάθε ταυτότητα φύλου αξίζουν σεβασμό. Διότι πιστεύεις ότι η πολυχρωμία είναι βασικό συστατικό εμπλουτισμού μιας κοινωνίας.
{/slide}
διάβασε επίσης : Εθελοντισμος, Εκδηλώσεις, Community