#Ομοερωτισμός και Επανάσταση

Αφίσα εκδήλωσης στο πλαίσιο του Athens Pride Week με σκούρο μπλε φόντο

04/06/2021 μέχρι και 09/06/2021

09:30 / 17:00

Ο εικαστικός Liviu Bulea, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ATOPOS cvc, δημιούργησε νέα έργα -προπαγανδιστικά πόστερ- για το Athens Pride Week, που αναφέρονται στην αισθητική εικονογραφία των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής επανάσταση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΑΤΟΠΟΣ, Βασίλης Ζηδιανάκης έχει προσκαλέσει τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies, στο πρόγραμμα του #OccupyAtopos2021. Δράσεις, εκθέσεις και συζητήσεις θα προβληματοποιήσουν την έννοια της επανάστασης και θα διαγνώσουν τους τρόπους όπου η επαναστατική φαντασίωση επιβάλλεται στα ανθρώπινα σώματα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε αυτή η σειρά νέων έργων.

Οι εικόνες που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σαν πρωτογενείς πηγές εμφανίζονται κυρίως στο υλικό της καθεστωτικής σοβιετικής και μαοϊκής προπαγάνδας κατά το 2ο μισό του 20ού αιώνα.

Παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο μοτίβο ανδρισμού που συνδέει το πρότυπο του επαναστάτη με τιτάνιες μορφές εργατών και πολιτικών. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω σε αυτή την εικονογραφία, στην οποία εντοπίζεται ένας υφέρπον ομοερωτισμός. Εμπνευσμένος από αυτή την προβληματική, ο Bulea διαμορφώνει έναν όγκο δουλειάς που αποτελείται από τη δημιουργία πρωτότυπων και αναπαραγωγές υπαρχόντων προπαγανδιστικών πόστερ.

Με την εικαστική του γλώσσα, ο καλλιτέχνης τονίζει την ομοερωτική διάσταση αυτής της αισθητικής μέσα από την επιθυμία για το σώμα ως επαναστατικό πρότυπο αρρενωπότητας.

Επισκεφτείτε το revoltingbodies.gr για την ψηφιακή προβολή των έργων (4/6 – 20/12)

  • Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μηχανουργείο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων
  • Facebook event

Ωράριο έκθεσης:
4/6: 9.30 – 21.00
5/6: 9.30 – 16.00
6/6: 9.30 – 21.00
7,8,9/6: 9.30 – 17.00

Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 200 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

🦯 Ακουστική Περιγραφή: Κερασία Μιχαλοπούλου-Liminal Access μέσω QR Code.

Μετάβαση στο περιεχόμενο