Η Ετεροκανονικότητα, η αορατότητα και… άλλες ιστορίες τρόμου για μεγάλους και παιδιά.

Αν η εκδήλωση απαιτεί κράτηση θέσης (δωρεάν), παρακαλώ επιλέξτε το εικονίδιο με το ημερολόγιο και κάντε κράτηση, επιλέγοντας την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει και συμπληρώνοντας όνομα και ένα έγκυρο email. Τα στοιχεία αυτά τηρούνται μόνο για την κράτηση θέσης και δεν θα λάβετε άλλη επικοινωνία από το Athens Pride ή τρίτα μέρη.

19/07/2021

18:00 / 20:00

Το συγκεκριμένο εργαστήρι παρουσιάζεται διαδικτυακά και απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω βιωματικών διαδικασιών θα διερευνηθεί η επίδραση της ετεροκανονικότητας και το πώς επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα, από το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα μέχρι την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικών με τον μαθητικό πληθυσμό και τους γονείς.

Η ετεροκανονικότητα είναι ένα σύστημα που λειτουργεί για να κανονικοποιεί συμπεριφορές και κοινωνικές προσδοκίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπόθεση της ετεροφυλοφιλίας και με την προσκόλληση σε ένα αυστηρά δυαδικό φύλο. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτισμικής ατμόσφαιρας σχετικά με τη σεξουαλικότητα στη δυτική κουλτούρα σχετίζεται με την τεκνοποίηση, τη θρησκεία και την εναρμόνιση με τους ρόλους των φύλων. Το δυαδικό φύλο, η αναγνώριση ότι υπάρχουν άντρες και γυναίκες (αγόρια και κορίτσια) και τίποτε άλλο ενδιάμεσο, είναι ζωτικής σημασίας σε ένα σύστημα ετεροκανονικότητας. Όσες/-σοι δεν ακολουθούν αυτές τις κανονικοποιημένες προσδοκίες αποκτούν την ταμπέλα του «μη φυσιολογικής/-κού» και της/του «αφύσικης/-κου». Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι μόνο άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να αμφισβητήσουν αυτά τα πρότυπα, οπότε αυτά εκλαμβάνονται ως «φυσιολογικά» ή «φυσικά» και φαινομενικά παγιώνονται στην κοινωνική μας συνείδηση ως «αντικειμενική αλήθεια» (Hombat trainees manual*). Ο αντίκτυπος της ετεροκανονικότητας είναι σοβαρός. Για την ακρίβεια, είναι ισχυρός, αποπνικτικός και περιοριστικός. Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να αναγνωρίσουμε τις επιδράσεις της ετεροκανονικότητας στο σύνολο της συμπεριφοράς αλλά και της διαμόρφωσης της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών, να παρατηρηθεί πώς διαμορφώνει στάσεις, αντιλήψεις και σχέσεις και να διατυπωθούν τρόποι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις ανάμεσα στις οποίες είναι το στίγμα, η ομοφοβία και η τρανσφοβία, το ψυχικό αδιέξοδο και η ψυχική ασθένεια, η αορατότητα.

*Το Ευρωπαϊκό έργο “Combating HOMophoBic And Transphobic bullying in schools – HOMBAT” έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και βιώσιμου πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιθουανία στο οποίο ενεργή συμμετοχή είχε το «Πολύχρωμο Σχολείο». Ομάδα εκπαιδευτριών Πολύχρωμου Σχολείου

  • Η δράση θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά.
  • Facebook event

Για να συμμετέχετε θα πρέπει να προεγγραφείτε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο