Μπάλες, γρασίδι & γόβες |Συμπεριληπτικότητα και ομαδικός αθλητισμός

Αφίσα εκδήλωσης στο πλαίσιο του Athens Pride Week με πράσινο φόντο

05/06/2021

11:00 / 12:00

Χώρος

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων


Πειραιώς 100

Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική δραστηριότητα, βοηθάει στη συνολική υγεία του ατόμου, φυσική κατάσταση και ψυχική ισορροπία αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύει το άτομο, συμβάλλει στην νοητική ανάπτυξη, διδάσκει κοινωνικές συμπεριφορές και δημιουργεί το αίσθημα του ανήκειν ως ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Παρ’ όλη την αξία του να συμμετέχει κανείς σε ένα ομαδικό άθλημα, LGBT άτομα, ακόμα και σήμερα, έρχονται αντιμέτωπα με πλήθος εμποδίων στην προσπάθεια τους να ενταχθούν σε μια αθλητική συλλογικότητα:

  • Τα κορίτσια δεν παίζουν ποδόσφαιρο!
  • Είναι πολύ χοντρός για να παίξει μαζί μας!
  • Δεν θέλουμε αδερφές στην ομάδα μας!

Είναι μερικές από τις φράσεις που αργά η γρήγορα κάθε LGBT άτομο καλείται να αντιμετωπίσει στην προσπάθεια του να ενταχτεί στον δυστυχώς ομοφοβικό, σεξιστικό και body shaming χώρο του οργανωμένου αθλητισμού. Διακρίσεις,εκφοβισμός,απομόνωση. Πως μπορούν τα LGBTQI+ άτομα να τοποθετηθούν σε αυτό το χώρο; Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι προσωπικές μαρτυρίες από τον χώρο του αθλητισμού στην Ελλάδα; Υπάρχει ανάγκη για inclusive ομάδες στη χώρα μας που να φιλοξενούν τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου, τους πολλαπλούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και κάθε είδους σωματικότητες;

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας κάθε προσπάθεια για ομαδικό αθλητισμό συσχετιζόταν με το ποσοστό αρρενωπότητας ή θηλυπρέπειας μας, με την έκφραση του φύλου μας και τη σωματική μας διάπλαση με αποτέλεσμα να μην πληρούμε τα στενά κριτήρια της κανονικότητας, να περιθωριοποιούμαστε και να απέχουμε από τον αθλητισμό. Με αφορμή την διαφορετικότητα μας δημιουργήσαμε μια συμπεριληπτική δομή που ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους τους τύπους των σωματικοτήτων ,σεξουαλικών προσανατολισμών, ταυτοτήτων φύλου και καταγωγής. Ένα safe space όπου μπορούμε όλ@ να κοινωνικοποιηθούμε μέσω του αθλητισμού. LGBTQI+ μέλη ερασιτεχνικών αθλητικών ομάδων της κοινότητας (Κένταυροι Αθηνών και άλλα) θα μιλήσουν ανοιχτά για την εμπειρία τους από συμμετοχή τους σε αθλητικές ομάδες και την αντιμετώπιση τους από τους συμπαίχτες τους με έμφαση στις τυχόν αρνητικές και ομοφοβικές συμπεριφορές, διακρίσεων λόγω φύλου, bulling, κοινωνικών κατεστημένων και άλλα που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό (open mic) και θα μοιραστούμε όλα μαζί εμπειρίες και βιώματα σε σχέση με τον αθλητισμό και την διαφορετικότητα.

  • Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
  • Facebook Event

♿ Η αίθουσα είναι προσβάσιμη, διαθέτει εξωτερικές αναπηρικές τουαλέτες και parking. Απέχει 400 μ. από τo μετρό “Κεραμεικός”.

🤟 Η παρουσίαση συνοδεύεται από διερμηνεία στην ΕΝΓ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο