ΕΣΡ: Για έναν κόσμο ελεύθερο από ανώμαλους

29/04/2010

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) επέβαλε και πάλι πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς 1) για την προβολή της ταινίας Straight Story (ελληνική ελαφριά κωμωδία με γκέι θεματολογία), 2) για την παρουσία της συγγραφέος Μπέττυς Βακαλίδου, η οποία έχει προβεί σε δίορθωση φύλου, σε απογευματινή εκπομπή.

Στην απόφασή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ομοφυλοφυλία κι η αλλαγή φύλου… αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Αποτελεί μια κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό». Το ίδιο το ΕΣΡ στην απόφασή του δέχεται για την εκπομπή όπου παρουσιάστηκε η κ. Βακαλίδου, ότι τόσο η ίδια όσο κι η εκπομπή ήταν ιδιαιτέρως σεμνή. Θυμίζουμε ότι αντίθετα, στις καθημερινές προσβλητικές δηλώσεις κατά LGBT (γκέι, λεσβιών, αμφί και τρανς) ατόμων στην τηλεόραση, το Ε.Σ.Ρ. δεν έχει υπερασπίσει ποτέ τα άτομα αυτά.

Το Ε.Σ.Ρ.:

– καταπατά κάθε έννοια ελευθερίας της έκφρασης και ισότιμης αντιμέτωπισης πολιτών.


– κινείται εκτός του ίδιου του κανόνα λειτουργίας του, ο οποίος ρητά αναφέρει ότι οφείλει να προστατεύει ΚΑΙ άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό και τελικά


– αψηφά με αναίδεια την απόφαση- κόλαφο του ΣτΕ, το οποίο αντικρύζοντας την πραγματικότητα ότι οι LGBT είμαστε «μια υπαρκτή κοινωνική ομάδα» με δικαίωμα στην έκφραση κι άρα ότι κι η τηλεόραση μπορεί να δείχνει την ύπαρξή μας, είχε ακυρώσει παλιότερο ομοφοβικό πρόστιμο του ΕΣΡ

-αναπαράγει με το χειρότερο δυνατό τρόπο τη θεσμική ομοφοβία

-δείχνει ότι επιθυμεί μια κοινωνία όπου όλες κι όλοι θα είναι υποταγμένες /οι στο ετεροκανονικό πρότυπο. Επιθυμεί μια κοινωνία ελεύθερη από «ανώμαλους», ολοκληρωτική κι ανελεύθερη.

Το Αthens Pride απαντά με το φετινό του σύνθημα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ. Είμαστε και στην τηλεόραση, όπως είμαστε και στην καθημερινότητα σας.

Σημείωση: Δελτίο τύπου εξέδωσε και το «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών» http://www.transgender-association.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο