Η Ε.Ε. συνάπτει τελικά συμφωνία με χώρες που φυλακίζουν και σκοτώνουν γκέι και λεσβίες

22/03/2010

Ανακοίνωση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας από το Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για LGBT δικαιώματα :

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Στις 22η Μαρτίου 2010 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεωρημένη συμφωνία ‘Cotonou’, που αφορά τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Από τα 79 αυτά κράτη, 49 ποινικοποιούν την ομοφυλοφυλία με εώς και 14 έτη φυλάκιση, και 5 από αυτές τιμωρούν LGBT (λεσβίες, γκέι, αμφί και τράνς) ανθρώπους με θάνατο.

 

Παρά τη πρόθεση του αρμόδιου ευρωπαϊκού επιτρόπου Andris Piebalgs να συμπεριληθεί η μη-διάκριση βάση σεξουαλικού προσανατολισμού στους νέους όρους (όπως εξάλλου απαιτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε χώρις καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT, παρά την εκτεταμένη βία στα κράτη αυτά ενάντια στα LGBT άτομα.

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα LGBT δικαιώματα, αντέδρασε λέγοντας:

 

"Αυτό είναι απαράδεκτο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή οπισθοχώρισε μπροστά σε κυβερνήσεις που κάνουν διακρίσεις όλο και περισσότερο, που φυλακίζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν τους ανθρώπους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Στέλνει ένα επικίνδυνο μύνημα,  ότι υπάρχει μια ιεραρχία δικαιωμάτων: όπου μερικοί θα υπερασπίζονται, όμως άλλοι οχι. Αυτό το ζήτημα δεν θα τελιώσει εδώ."

Η Ulrike Lunacek επίσης ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Intergroup, δήλωσε επίσης:

"Θα περίμενα από τον Επίτροπο Piebalgs να μην κάνει πίσω κάτω από την πίεση των [εν λόγω] κυβερνήσεων. Η οπισθοχώρησή του είναι όχι μόνο ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και επιβλαβής για τους LGBT ανθρώπους στις χώρες αυτές που θεωρούν την έννοια της ομοφυλοφυλίας αντι-αφρικανική, πράγμα που έχει διαψευτεί από ιστορικούς και κοινωνιολόγους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έρθει αντιμέτωπο με την Επιτροπή όσον αφορά την απόφαση αυτή"

Η αναθεωρημένη συμφωνία έχει προ-συμφωνηθεί, με την επίσημη υπογραφή της να προγραμματίζεται για τον Ιούνίο 2010 στη Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο